05 apr. 2021 | 18:41

Tulpina britanică a virusului a trecut prin 15 țări cu mult înainte să fie descoperită. Cum a fost posibil?

ACTUALITATE
Tulpina britanică a virusului a trecut prin 15 țări cu mult înainte să fie descoperită. Cum a fost posibil?

Cercetătorii fac o descoperire îngrijorătoare. Varianta britanică a SARS-CoV-2, varianta B117, e mai răspândită decât se credea anterior. Lipsa testelor a făcut dificilă descoperirea acesteia înainte să devină prevalentă.

Varianta B117 este mult mai contagioasă și letală decât cea originală și s-a răspândit, fără se știe, luni de zile în Statele Unite ale Americii, până în octombrie 2020, potrivit noului studiu. Inițial, oamenii de știință credeau că noua variantă extrem de contagioasă a apărut în Marea Britanie.

Oamenii de știință au descoperit-o pentru prima dată la începutul lunii decembrie în Marea Britanie. Noul studiu arată însă că ea s-a răspândit pe tot globul, cu luni de zile înainte de a fi descoperită în Regatul Unit.

„Până când am aflat despre varianta Regatului Unit în decembrie, aceasta se răspândea deja în tăcere în toată lumea”, spune Lauren Ancel Meyers, profesor de biologie integrativă  la Universitatea din Texas. „Acest studiu evidențiază importanța secvențierii genetice”, spune Meyers.

Testul dezvoltat pentru descoperirea noilor variante

Cercetătorii au dezvoltat un nou instrument pe care factorii de decizie din Statele Unite îl pot utiliza în planificarea secvențierii genetice, care ajută la detectarea prezenței variantelor virusului.

Pentru a ajuta SUA să extindă supravegherea națională a variantelor, noul instrument indică numărul de probe de virus care trebuie secvențiate pentru a detecta noi variante, atunci când apar pentru prima dată.

„Oficialii din domeniul sănătății caută modalități mai bune de a gestiona imprevizibilitatea acestui virus și a variantelor viitoare. Noul nostru calculator determină câte exemplare pozitive de SARS-CoV-2 trebuie secvențiate pentru a se asigura că noile amenințări sunt identificate imediat ce încep să se răspândească”, spune Spencer Woody, coleg postdoctoral la COVID-19 Modeling Consortium.

Mai mult decât atât, noul instrument ajută laboratoarele să-și dea seama cât de repede vor detecta noi variante, având în vedere capacitatea lor actuală de secvențiere. E de văzut și cum va evolua apariția de noi tulpini pe măsură ce accelerează campania de vaccinare în fiecare țară.