29 mai 2021 | 13:20

5 trucuri iPhone de care (poate) nu știai: cea mai nouă versiune iOS e tot ce aveai nevoie

ACTUALITATE
5 trucuri iPhone de care (poate) nu știai: cea mai nouă versiune iOS e tot ce aveai nevoie

Apple a venit recent cu o versiune nouă de iOS, sistemul său de operare, iar asta înseamnă și funcții noi pentru tine, dacă ești utilizator de iPhone. Există mai multe moduri în care poți deschide aplicațiile, poți comunica cu prietenii sau poți interacționa cu dispozitivul.

Luna trecută, Apple lansa noua versiune de iOS 14.5, una care venea la pachet cu funcții noi, dar și cu posibilitatea de a avea mai mult control asupra datelor tale. Asta pentru că una dintre cele mai importante actualizări îți permitea să alegi aplicațiile care mai pot avea acces la datele tale personale.

Pe lângă funcția de tracking, însă, pe care o puteai accepta sau nu, odată cu noua versiune au apărut și funcții noi, care înseamnă o experiență mai plăcută.

Iată o listă cu 5 trucuri pe care le poți folosi oricând pe un model iPhone.

5 trucuri pe Iphone

O mai bună organizare în Control Center

Control Center, adică înșiruirea de funcții care-ți apar în momentul în care tragi de bara de sus, a apărut pentru prima dată în 2013 și a suferit de atunci numeroase îmbunătățiri. E important de spus că de unele ai nevoie constant, de altele nu.

Vestea bună e că-ți poți personaliza acel tabel după cum dorești. Trebuie doar să mergi la Setting și să alegi Control Center pentru a alege ce vrei și ce nu vrei de acolo.

Spre exemplu, poți renunța la lanternă (dacă nu o folosești des) și să adaugi funcția de scanare QR Code (ți-e utilă mai ales în situația în care multe baruri și restaurante au renunțat la meniurile fizice).

Atingere pe spatele telefonului

E un truc pe care puțini utilizatori îl știu, dar care îți poate fi foarte util. Poți interacționa cu telefonul tău iPhone și altfel decât prin atingerea ecranului sau prin comenzi vocale. Iată despre ce e vorba: dacă ai un model iPhone 8 sau mai nou, care rulează versiuni de la iOS 14 încoace, atunci poți activa funcția Back Tap.

Telefonul reacționează când apeși scurt pe spatele lui și poți alege la ce funcție să răspundă când vrei să facă asta.

Pașii sunt simpli: mergi la Settings, selectezi Accessibility și apoi Touch și te duci până la Back Tap. Acolo alegi de câte ori vrei să apeși pe spatele telefonului: de două sau de trei ori și alegi și funcția la care vrei să răspundă în acest fel. Ar trebui să funcționeze chiar dacă folosești o husă de protecție.

Mail și browser preferate

Dacă te-ai săturat sau pur și simplu nu vrei să folosești Safari, atunci poți alege linișit un alt browser. E valabil și dacă nu vrei să folosești serviciul de mail de la Apple și alegi, să zicem, Gmail. Îți poți alege ce vrei

Mergi la ecranul de setări și caută “Default Mail (sau Browser) App”, cum vezi în imaginea de mai jos:

Reply la mesaje

Dacă vrei să vii cu diverse reacții la mesaje sau la alte reacții, poți face asta foarte ușor. Trebuie doar să ții apăsat pe un mesaj până îți apare funcția de Reply. Ai acolo o listă prestabilită de reacții, la fel ca-n aplicațiile de mesagerie.

Poți, de asemenea, să menționezi pe cineva, pentru a-i atrage atenția într-un grup.

 

Siri te ajută oricând

Siri, asistentul vocal al celor de la Apple, e acolo să te ajute oricând și chiar a primit și mai multe funcțiii odată cu iOS 14.5.

Îi poți schimba vocea și multe altele. Trebuie doar să bifezi ce vrei din Settings.