Traiul de zi cu zi ne macină adânc buzunarele: economisirea e un lux

Traiul de zi cu zi ne macină adânc buzunarele: economisirea e un lux

A pune bani deoparte în România anului 2021 e un lux pe care mult prea puțini români și-l mai pot permite.

Cu toții constatăm faptul că, de la o lună la alta, costul nivelului de trai se majorează, în timp ce salariile, pensiile și, în general, veniturile unui om obișnuit, nu se modifică prea mult.

Mulți români trăiesc de la o lună la alta

Din cauza prețurilor tot mai mari la alimente, la combustibil, la energie electrică și gaze naturale, românul de rând nu mai poate pune aproape nimic deoparte la final de lună. Multora nu le ajung banii nici măcar să trăiască, de la un salariu la altul, despre economisire nici nu poate fi pusă problema.

Acest lucru îl recunoaște Horia Braun Erdei, preşedinte al Directoratului Erste Asset Management.

“Acumularea financiară, a activelor financiare din România, comparativ cu media ţărilor Uniunii Europene este foarte scăzută. Suntem undeva la 82% din PIB, în vreme ce la nivel european media este de 240% din PIB. Deci este o diferenţă foarte mare şi faţă de ţările din Europa Centrală şi de Est avem o diferenţă mare. Acolo 130% este cifra relevantă.

Deci acumulăm destul de puţin, economisim destul de puţin, ca şi populaţie. E vorba de statistici pentru gospodăriile populaţiei, în schimb, pe partea cealaltă, când vorbim de finanţarea companiilor acolo iarăşi nu stăm foarte bine.

Procentul de capital de risc, de equity, utilizat în finanţarea companiilor este undeva la 50% din PIB în vreme ce la nivel european media este la 140% din PIB. În realitate, companiile din România au nevoie de finanţare şi au nevoie de finanţare antreprenorială, finanţare care este asociată cu riscul.

Pe de altă parte, populaţia din România încă economiseşte destul de puţin, avem o rată de economisire destul de redusă şi în cadrul acelei economisiri vedem că economisirea care se poate duce către finanţarea capitalului de risc, economisirea cu o anumită tentă de risc este de asemenea relativ scăzută. Acesta semnalează faptul că pieţele financiare îşi îndeplinesc încă într-o măsură foarte mică rolul acela de intermediere”, a spus Horia Braun Erdei.

“A discuta despre riscul asociat investiţiilor creează anxietăţi şi creează anumite reminiscenţe probabil care se duc chiar din perioada comunismului şi cu siguranţă că neîncrederea care există în asumarea de risc pe piaţa financiară are legătură şi cu cele câteva crize prin care a trecut România atât la începutul tranziţiei dar şi în perioada următoare, dar trebuie să privim puţin şi pozitiv, trebuie să privim modul în care România, de exemplu, a trecut prin această criză Covid din perspectivă financiară, faptul că piaţa financiară a demonstrat că are o anumită maturitate”, a mai spus Horia Braun Erdei.

Citește și: