Toyota încearcă să dezvolte piața mașinilor cu hidrogen: Prius poate fi următorul model

Toyota încearcă să dezvolte piața mașinilor cu hidrogen: Prius poate fi următorul model

Aparent, Toyota vrea să își recapete coroana de „deschizător de drumuri” a industriei auto.

Prius nu a fost primul hibrid proiectat vreodată, dar este mașina care a popularizat tehnologia. Acum, se pare că japonezii vor să facă același lucru, de data asta cu motorul hibrid hidrogen-electric.

Revista japoneză Best Car a aflat că următoarea generație a modelului se va alătura ofensivei cu hidrogen a Toyota. În timp ce Mirai este echipat cu o celulă de combustibil care folosește hidrogen pentru a produce electricitatea necesară rotirii roților, următorul Prius va avea un motor cu ardere de hidrogen foarte asemănător cu unitatea cu trei cilindri construită de Toyota pentru mașina sa de curse experimentală, Corolla.

Testarea unui prototip este relativ ușor, în schimb, construirea unei mașini pe care mii de șoferi o pot folosi zilnic în mod fiabil, într-o varietate de condiții, este mult mai dificil. De aceea, Prius cu un sistem hibrid hidrogen-electric nu va ajunge pe piață, până în 2025. Japonia ar putea fi cea mai mare piață a sa, deoarece SUA și Europa nu au rețele de încărcare cu hidrogen foarte dezvoltate.

Toyota continuă să inoveze

Hidrogenul va ajuta Prius să se remarce din nou în gama oferită de Toyota. Când și-a făcut debutul, tehnologia pe care a oferit-o a fost uimitor de unică. 24 de ani mai târziu, există 10 modele hibride oferită de Toyota, multe dintre care folosesc același sistem ca Prius.

Nu fiecare versiune a următorului Prius va merge pe hidrogen. Se presupune că primul model va avea un sistem hibrid clasic, benzină-electric, construit în jurul unui motor de 1,8 litri cu patru cilindri. Plug-in-ul hibrid Prime va reveni și el, probabil cu îmbunătățiri ale grupului propulsor care îi măresc autonomia electrică.

Toyota nu a comentat raportul, deși a subliniat în repetate rânduri că se angajează să democratizeze tehnologia hidrogenului, dar nu a spus nimic despre viitorul model Prius. Dacă zvonul este adevărat, în curând vom afla mai multe despre următoarea mișcare a posterului hibrid.

Citește și: