Toți vorbesc despre efectele crizei climatice, dar puțini știu ce impact au asupra copiilor

Toți vorbesc despre efectele crizei climatice, dar puțini știu ce impact au asupra copiilor

Impactul schimbărilor climatice ne afectează tuturor viața. Organizațiile internaționale atrag atenția asupra riscurilor crizei climatice, însă puțini experți vorbesc despre un fenomen și mai îngrijorător: acela al copiilor expuși acestei crize de proporții globale.

Criza climatică amenință întreaga omenire și, în cazul în care nu vom reuși să reducem emisiile gazelor cu efect de seră, vom suporta consecințele devastatoare ale mediului înconjurător.

Deși toți suntem expuși unui risc uriaș în ceea ce privește criza climatică, situația este deja dramatică în anumite regiuni ale lumii.

De exemplu, tinerii care trăiesc în Republica Centrafricană, Ciad, Nigeria, Guineea și Guineea-Bissau sunt cei mai expuși riscului de a resimți impactul schimbărilor climatice, care le pun în pericol sănătatea, educația și protecția și îi expun unor boli fatale, potrivit unui raport al UNICEF, lansat la finele acestei săptămâni.

„The Climate Crisis Is a Child Rights Crisis: Introducing the Children’s Climate Risk Index” [Criza climatică este o criză a drepturilor copilului: Prezentarea indicelui de risc climatic în rândul copiilor] este prima analiză completă a riscului climatic din perspectiva copiilor.

Aproximativ un miliard de copii trăiesc într-o țară cu „risc extrem de ridicat”

Realitatea evidențiată de analize este una devastatoare. Se pare că aproximativ un miliard de copii – aproape jumătate dintre cele 2,2 miliarde de copii ai lumii – trăiesc într-una dintre cele 33 de țări clasificate cu „risc extrem de ridicat”.

Acești copii sunt expuși unei combinații fatale de șocuri climatice și de mediu multiple, însoțite de o vulnerabilitate crescută din cauza serviciilor esențiale neadecvate, precum cele din domeniul apei, salubrității, sănătății și educației. Rezultatele reflectă numărul copiilor afectați în prezent – este posibil însă ca cifrele să devină mai alarmante odată cu accelerarea impactului schimbărilor climatice.

„Este pentru prima oară când avem o imagine completă a vulnerabilității copiilor la schimbările climatice și a locurilor în care apare această vulnerabilitate, iar această imagine este cumplită, aproape de neînchipuit. Șocurile climatice și de mediu subminează toate drepturile copilului, de la acces la aer curat, la hrană și apă sigură până la educație, locuințe, lipsa exploatării și chiar dreptul lor la supraviețuire. Practic, va fi afectată viața fiecărui copil”, a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.

„De trei ani, copiii din lumea întreagă își fac auzite vocile pentru a cere luarea de măsuri. UNICEF sprijină apelul lor la schimbare cu un mesaj categoric – criza climatică este o criză a drepturilor copilului”, a mai spus oficialul UNICEF.

Indicele de risc climatic în rândul copiilor (IRCC) relevă următoarele date îngrijorătoare:

-240 de milioane de copii sunt extrem de expuși inundațiilor costiere;
-330 de milioane de copii sunt extrem de expuși inundațiilor fluviale;
-400 de milioane de copii sunt extrem de expuși cicloanelor;
-600 de milioane de copii sunt extrem de expuși bolilor transmise prin vectori;
-815 milioane de copii sunt extrem de expuși poluării cu plumb;
-820 de milioane de copii sunt extrem de expuși valurilor de căldură;
-920 de milioane de copii sunt extrem de expuși penuriei de apă;
-1 miliard de copii sunt extrem de expuși unei poluări excesive a aerului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: