Toți șoferii trebuie să știe, s-a schimbat legea în România: cât de complicat este să cumperi o mașină din afară, care sunt impozitele, de acum
Aducerea de mașini la mâna a doua din diverse colțuri ale Europei și comercializarea lor pe piața din România reprezenta o afacere foarte profitabilă pentru mulți români. Lucrurile nu mai sunt însă atât de simple, mai ales când discutăm de taxe.
În ședința de guvern de ieri, cu mai puțin de 24 de ore înaintea moțiunii de cenzură care are mari șanse să îngroape guvernul Cîțu, oficialii au modificat legislația privind mașinile rulate aduse în România. Schimbarea majoră vizează procesul de înregistrarea în circulație la Registrul Auto Român și plata taxelor. De acum, sarcina înregistrării cade pe cel care a adus-o din străinătate, în timp, în trecut, o putea vinde cu numere de Germania, de exemplu.
În opinia ministrului finanțelor, statul România a pierdut, în ultimii cinci ani, nu mai puțin de 1,4 miliarde de lei din frauda comisă de cei care cumpără mașini din alte state UE și le aduc pentru revânzare în România. Ca referință, aceste operațiuni au mai fost în trecut în vizorul Fiscului și a Poliției, dar nu s-a schimbat mare lucru.
Afacerea cu mașini second-hand ”de la o bătrânică din Germania”, sabotată de stat
„Când cineva aduce o mașină rulată în România, cel care aduce, cel care achiziționează mașina din străinătate este și cel care o prezintă la Registrul Auto Român. Este necesar să facem acest lucru pentru a preveni eventuale fraude cu TVA, pentru că cel care aduce un vehicul rulat beneficiază de acea scutire pentru bunuri intracomunitare și, din verificările pe care le-am făcut până acum, impactul bugetar ar fi fost în ultimii cinci ani de 1,4 miliarde de lei. Prin această prevedere, ca cel care achiziționează vehiculul este și cel care îl prezintă la RAR și să facă un schimb de documente cu RAR, vom realiza o prevenție”, a spus Vîlceanu.
Merită avut în vedere că această schimbare legislativă, conform ministrului, a fost inclusă într-un proiect de ordonanță prin care se reglementează și sistemul e-Factură.