Toți șoferii români trebuie să știe, e oficial: ce se întâmplă cu anvelopele all-season, sunt legale sau motiv de amendă
În urmă cu câteva săptămâni, a ajuns online informația conform căreia șoferii cu cauciucuri all-season riscă să fie amendați, dacă nu trec la cauciucuri de iarnă ”adevărate”. Registrul Auto Român sau RAR a venit cu completări importante pe marginea subiectului.
Organizația de protecție a consumatorilor din România, InfoCons, a dat naștere unui scandal în spațiul online în urmă cu o săptămână. La momentul respectiv, a publicat un comunicat prin care a speriat foarte mulți românii care au făcut investiții semnificative în anvelope all-season. În documentul cu pricina, atrăgea atenția asupra faptului că respectivele anvelope nu se mai consideră și anvelope de iarnă, context în care, pot deveni pretext de amendă.
Cât de bune sunt anvelopele all-season iarna, varianta oficială
Registrul Auto Român ”respinge cu fermitate” informațiile apărute în presa pe marginea anvelopelor all-season. Toți șoferii din România care vor folosi aceste cauciucuri nu vor fi amendați sub nicio formă. Acestea sunt cât se poate de legale.
Problema a plecat de la InfoCons care a interpretat greșit un comunicat vechi al RAR, publicat în 2011, în urmă cu un deceniu. La finele zilei de ieri, oficialii Registrului Auto Român au menționat cât se poate de clar că informația respectivă este falsă.
RAR „respinge cu fermitate informațiile apărute în presă în ultimele zile care au propagat masiv ideea că posesorii de anvelope promovate comercial drept «all season» vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece”.
Oficialii autorității au mai completat mențiunile respective cu următoarele date. ”Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (Mud and Snow – însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră”.
În concluzie, Registrul Auto Român notează și că „nu a făcut în ultima perioadă nicio altă declarație de presă având ca subiect anvelopele de iarnă! Prin urmare, atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S nu există sancțiuni!”.
Dacă ai o curiozitatea asupra aspectului legislativ al acestei ecuații, obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment.