Toți românii vor fi afectați: prețurile la toate produsele din China explodează, peste noapte

Toți românii vor fi afectați: prețurile la toate produsele din China explodează, peste noapte

Prețurile vor crește la toate produsele care vin din China. Iată care este motivul și cum vei fi afectat de acest lucru.

Transportul pe mare al unui container de aproximativ 12 metri pe ruta China-România a ajuns să coste între 14.000 și 16.000 de dolari, față de 1.800 – 2.500 de dolari înainte de pandemie, potrivit datelor companiei de trading Romasia, notează Economica.net.â

De ce au crescut atât de mult prețurile pentru produsele din China

Astfel transportul din China al unui metru cub de marfă a ajuns să coste patru sute de dolari, față de 120-160 de dolari înainte de pandemie, iar efectul se observă în scumpiri pe întreg lanțul de aprovizionare, atrage atenția compania autohtonă de trading Romasia.

Aflată de 12 ani pe piață, compania cu sediul central în Hong Kong și birouri în România (Arad, București), China (Yiwu, Guangzhou) și Vietnam (DaNang) spune că pentru mulți antreprenori din România importul din China a devenit neprofitabil.

Spre exemplu, un importator de mobilier de exterior a cărei valoare medie a mărfii transportate pe un container, înainte de criză, era de 15.000  18.000 de dolari, plătea două mii de dolari pe transport. În noul context, acesta plătește 16.000 de dolari pentru marfă și 15.000 de dolari pentru transport.

„Așadar, impactul de cost este, împreună cu celelalte costuri – taxe vamale, manipulări etc. – de peste 100%. Asta înseamnă că el va trebui, cel puțin, să dubleze prețul produsului către client. Pentru alt gen de produse, precum cele mici ca volum, schimbarea nu a fost atât de dramatică”, explică Marius Grada, cofondator și CEO al ROMASIA, un business de aproximativ zece milioane de lei anul trecut, ca încasări din transport și servicii pentru România și clienți companii românești și multinaționale de toate dimensiunile.

Acesta adaugă că este dificil de făcut o previziune pe termen lung pentru evoluția prețurilor în transportul maritime, pentru că totul depinde de modul în care evoluează pandemia și de deciziile politice care se vor lua la nivel mondial.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: