25 feb. 2021 | 15:31

Toți românii trebuie să afle urgent: cum plătești mai puține taxe la stat. E extrem de simplu

CHESTII
Toți românii trebuie să afle urgent: cum plătești mai puține taxe la stat. E extrem de simplu

Cuantumul taxelor datorate către stat nu e chiar bătut în cuie și poți face în așa fel încât să scoți mai puțini bani din buzunar. Totul depinde de perioada în care îți achiți contribuțiile.

Concret, dacă îți plătești taxele mai devreme, poți beneficia de o reducere. Dacă îți achiți dările către stat pe întreg anul și faci asta la început de an, poți beneficia de o reducere de până la 10%.

Fiecare autoritate locală dispune cuantumul reducerii, însă acesta nu poate depăși nivelul de 10%. Cu alte cuvinte, dacă ai noroc să locuiești într-un oraș cu putere financiară mare, iar autoritățile locale de la tine își permit să fie darnice, poți să te bucuri de o reducere a taxelor și impozitelor cu 10%.

Încă ai timp să iei reducerea

Vestea bună pe care ți-o dăm este că nu ai pierdut șansă de a obține reducerea. Pentru a beneficia de această reducere, impozitul pe întregul an trebuie plătit până la data de 31 martie. De asemenea, poți beneficia de reduceri la dările către stat și dacă îți depui Declarația Unică și achiți taxele până la 25 mai.

Și aici vorbim despre o reducere de maximum 10% din valoarea impozitului anual pe venit și a altor contribuții anuale, conform Wall-Street.ro. Momentan, însă, în acest an, procedurile de aplicare a acestei bonificații încă nu sunt adoptate, motiv pentru care, la depunerea anticipată a Declarației Unice pe 2021, nu vei beneficia de o bonificație. Cel mai probabil, însă, odată cu clarificarea legislației, vei depune din nou Declarația, și în sistem se va opera bonificația, urmând să te bucuri apoi de ea.

„Detaliile cu privire la nivelul bonificației, condițiile care trebuie îndeplinite și procedura de acordare vor fi publicate în termen de 60 de zile de la apariția în Monitorul Oficial a legii anuale a bugetului de stat prin care se stabilește acordarea bonificațiilor, printre altele (prevede Legea 296/2020). Așteptăm așadar legea bugetului de stat pentru anul 2021.”
Deloitte România

Cum poți plăti taxele și impozitele?

Trebuie să știi că, ținând cont de contextul epidemiologic în care ne aflăm, nu e musai să te deplasezi la Direcția Taxe de care aparții, ci există o serie de alternative care să îți faciliteze plata dărilor la stat. Poți apela la platforma ghișeul.ro, la serviciile Poștei Române, sau  unitățile bancare CEC, ori la  stațiile de plată Selfpay.