Topul celor mai bune orașe în care să studiezi: de ce România nu e menționată cu nimic

Topul celor mai bune orașe în care să studiezi: de ce România nu e menționată cu nimic

Orașele din Europa și nu numai oferă oportunități de neratat pentru studenții din toate colțurile lumii. Iată cum arată clasamentul “Best Student Cities”.

Potrivit unui top realizat de firma de consultanță QS – Quacquarelli Symonds, primul loc în topul orașelor în care e cel mai bine să studieze e ocupat de un oraș european. E vorba de Londra, capitala Marii Britanii.

Autorii clasamentului susțin că acesta e considerat cel mai bun oraș din lume pentru studenți.  Capitala britanică este urmată de München, Seul, Tokyo și Berlin în topul “Best Student Cities”.

Topul celor mai bune orașe pentru studenți

Cei care au întocmit clasamentul au ținut cont de mai mulți factori. Între altele, au pus în balanță ranking-ul universităților locale cu alte criterii precum numărul de studenți locali/internaționali, toleranța, aspirația studenților internaționali de a studia acolo, opțiunile pentru locuri de muncă, scoruri realizate de terțe entități privind poluarea sau corupția și altele.

Ediția actuală include 115 dintr-un total de 164 de destinații posibile. Din România, trei orașe întruneau condițiile să fie luate în calcul, dar niciunul nu apare în clasament.
Top 10 este completat de orașele Melbourne, Zurich, Sydney, Boston și Montreal (ultimele două la egalitate).

QS precizează că, pentru a fi luat în calcul, un oraș trebuie să aibă o populație de cel puțin 250.000 de persoane (zona metropolitană) și să găzduiască cel puțin două universități prezente în cea mai recentă ediție a clasamentului QS World University Rankings.

Aceste criterii sunt întrunite de 3 orașe românești: București (Universitatea din București, Universitatea Politehnică), apoi Cluj-Napoca (Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca) și Iași (Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi). Niciunul dintre cele trei orașe nu a fost selectat în topul QS actual, scrie edupedu.ro. 

Cum arată clasamentul:

 1. Londra
 2. München
 3. Seul
 4. Tokyo
 5. Berlin
 6. Melbourne
 7. Zurich
 8. Sydney
 9. Boston
 10. Montreal

Pe de altă parte, 10 orașe din Europa Centrală și de Est (și Rusia) apar în clasamentul celor mai bune orașe pentru studenți:

 1. Moscova (poz. 25)
 2. Praga (poz. 45)
 3. Budapesta (poz. 58)
 4. Varșovia (poz. 60)
 5. Sankt Petersburg (poz. 72)Brno (poz. 77)
 6. Tomsk (poz. 85)
 7. Cracovia (poz. 101)
 8. Vilnius (poz. 102)
 9. Novosibirsk (poz. 107)
Citește și: