Topul celor mai bune oferte de credite ipotecare din România: de ce trebuie să cauți o dobândă fixă

Topul celor mai bune oferte de credite ipotecare din România: de ce trebuie să cauți o dobândă fixă

Economiștii recomandă românilor care vor să acceseze credite ipotecare, să se orienteze doar către ofertele cu dobândă fixă.

În ultima perioadă, indicatorii în funcție de care se calculează dobânzile la credite sunt pe creștere. ROBOR înregistrează creșteri constante, pe fondul majorării ratei dobânzii de politică monetară, de către BNR.

Îți amintesc faptul că ROBOR este indicatorul monetar în funcție de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum și ipotecare acordate în lei înainte de luna mai a anului 2019. Românii trebuie să știe că, pentru creditele retail noi în lei din primăvară anului 2019 a fost introdusă o nouă referință. Este vorba despre indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC.

Momentan, IRCC este stabil, dar analiștii economici spun că este doar o chestiune de timp creșterea acestuia.

În aceste condiții, pentru a evita un cost crescut al ratelor, de la o lună la alta, soluția constă în alegerea unei oferte de creditare cu dobândă fixă.

De asemenea, analiștii economici își sfătuiesc clienții să caute ca dobânda fixă să se aplice pe o perioadă cât mai îndelungată. În general maximul perioadei poate atinge și 10 ani, însă unele bănci oferă jumătate din această perioadă garantată cu dobândă fixă. Prin urmare, ofertele de creditare de pe piață trebuie consultate cu multă atenție și trebuie aleasă aceea care presupune cele mai mici riscuri de fluctuații în timp.

Un alt sfat important pentru românii care vor cât mai multă predictibilitate în privința costurilor ratelor lunare, este acela de a se împrumuta în moneda în care sunt plătiți. Adică, dacă salariul îl primesc în euro, pot opta liniștiți pentru un credit în valută, însă în cazul în care ei sunt plătiți în lei, să se orienteze pentru credite în moneda națională. Explicația este simplă. Astfel, se vor evita fluctuațiile de cost generate de evoluțiile cursului valutar.

Topul celor mai avantajoase oferte de pe piață

Conform unei analize economica.net, în acest moment, piața bancară pune la dispoziție aceste oferte de creditare ipotecară, ele fiind considerate cele mai avantajoase:

oferte-credite

oferte-credite-banci

 

Citește și: