Fenomen îngrijorător pe TikTok: de ce-și ”umilesc” părinții copiii pe rețeaua socială
TikTok e o aplicație care i-a atras, în mod special, pe cei tineri. Doar că a captat și atenția părinților și mulți dintre ei nu se feresc să-și umilească copiii în văzul tuturor. Glumă sau nu, experții atrag atenția că e un fenomen îngrijorător.
Părinții care-s cât de cât conectați la lumea digitală știu că există riscul ca cei mici să fie umiliți sau hărțuiți în mediul online. Fenomenul e denumit generic bullying. Mulți dintre ei au luat măsuri și limitează timpul petrecut de copii pe TikTok sau alte platforme de socializare. Alții, însă, decid să intre în jocul lor.
Doar că unii părinți duc lucrurile mai departe. Din dorința de a arăta, probabil, că-s conectați la ce fac copiii lor pe internet au tendința de a-i umili. Experții atrag atenția că a crescut numărul părinților care decid să-și pedepsească copiii în public. Mai exact, să posteze diverse filmulețe în care îi ceartă sau le dau unele pedepse.
Intenția pare una în spirit de glumă, dar experții avertizează că asta ar putea lăsa niște urme în dezvoltarea celor mici și ar putea fi catalogată drept hărțuire sau umilire, scrie WSJ.
Pedepse în public, pe TikTok
Mulți părinți apelează la TikTok pentru a arăta cum își ceartă copiii și postează diverse filmulețe cu pedepse. Caută, spun ei, să le dea o lecție celor mici, doar că gluma s-ar putea transforma, de fapt, într-un soi de umilință.
Printre clipurile care au ajuns virale pe TikTok se numără cel în care o mamă își pune copilul să spele podeaua drept pedeapsă pentru că s-a bătut cu alți copii. Un tată și-a filmat cei trei copii în timp ce făceau genuflexiuni cu spatele la perete și cu mâinile ridicate, iar un altul i-a spart fetei lui laptopul pentru că aceasta ar fi refuzat să meargă la culcare la ora stabilită.
@derek_hensleyWhen do they start listening? ##dadoftiktok ##disrespected ##cleanyourroom ##listen ##YasClean♬ original sound – derekhensley
Ce spune rețeaua de socializare
Că sunt glume sau nu, aceste clipuri pot avea repercusiuni asupra copiilor, atrag atenția specialiștii. Unii dintre cei care au vizionat asemenea clipuri au alertat chiar și instituțiile care se ocupă de drepturile copiilor, care le-au făcut o vizită părinților vizați de plângeri.
În apărarea lor, însă, aceștia susțin, însă, că totul e o glumă. Odată ce au văzut că aceste clipuri devin virale, însă, au tendința de a continua în aceeași manieră. Și TikTok insistă pe acest subiect. Un purtător de cuvânt al rețelei de socializare susține că acele clipuri care într-adevăr se pot dovedi ofensatoare vor fi eliminate.
”E drept că nu putem noi comenta metodele prin care părinții aleg să-și disciplineze copiii, dar politica noastră la TikTok se bazează pe siguranța acestora. Clipurile care promovează abuzuri fizice sau psihologice vor fi eliminate. N-am observat, însă, o creștere notabilă a părinților care vin cu metode care să încalce regulile comunității noastre”, spune purtătorul de cuvânt.