TikTok, partenerul perfect la Evaluarea Națională 2021: cum te ajută să iei notă mare la examen
Un proiect realizat în România a reușit să transforme aplicația TikTok în cel mai bun aliat al elevilor care se pregătesc pentru Evaluarea Națională 2021. La doar două luni și jumătate de la lansarea proiectului, cifrele au arătat un interes uriaș din partea elevilor.
Două luni și jumătate reprezintă 12 video-uri educaționale. Acestea conțin cele mai importante concepte din limba și literatura română, dezvoltate de echipa #AFostOdată. Aceste clipuri au reușit să strângă peste 1,7 milioane de vizualizări pe TikTok și peste 45.000 de elevi prezenți în mediul online, în timpul sesiunilor de informare.
Anul școlar a fost unul altfel, din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, examenele au fost susținute mai mult în mediul virtual. În interesul de a-i ajuta pe acești elevi, echipa #AFostOdată a reușit să lanseze într-un timp relativ scurt, cele 12 video-uri informative, care conțin nenumărate elemente cheie din materia limbii și literaturii române.
Totodată, acestea au cuprins și fișe de lucru și demonstrații care pornesc de la exemple concrete și experiențe de viață relevante pentru elevii de clasa a VIII-a. Informațiile cuprinse în video, au fost transmise într-un mod mai puțin tradițional, așadar, conținutul modern, în mediul online, este preferat de tineri și implicit a ajuns mai repede la aceștia, cu ajutoul TikTok și YouTube.
Cât de mult a ajutat TikTok elevii care se pregătesc pentru Evaluarea Națională
Echipa a fost finanțată cu ajutorul programului Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Cifrele au arătat că au fost înregistrate 1.754.430 de vizualizări și peste 70.000 de like-uri din partea urmăritorilor. Totodată, se adaugă și cele peste 100.000 de participanți din cadrul live-urilor, în care Bogdan Rațiu, profesorul cool și totodată colaboratorul echipei, a răspuns întrebărilor adresate de către elevi.
„Suntem bucuroși că o echipa mică, de trei oameni, a reușit să obțină rezultate mult mai bune decât proiecte ample în termeni de finanțare și resurse umane, dar orientate spre canale de difuzare oficiale/tradiționale. De asemenea, feedback-ul pe care l-am primit de la copii și de la profesori a fost extraordinar în toată aceasta perioada, ceea ce ne-a dat încredere la fiecare pas”, a declarat Andra Cărbunaru.
Primul videoclip ”Cum să faci un rezumat” a fost filmat pe stradă, cu cele mai multe lucrări de street art și grafitti din București. Tootdată, tiparele contextuale au fost ilustrate cu o rețetă de castraveți murați, poezia cu un text despre o gaură în ciorap, iar greșelile de scriere cu mici scene amuzante filmate într-o cameră sau în parc. Resursele sunt disponibile gratuit pe www.afostodata.net și conturile de socializare #AfostOdata.