26 apr. 2021 | 13:06

Povestea Thodex: cum ar fi dat șeful platformei de tranzacții cu criptomonede o țeapă de 2 miliarde de dolari 

ACTUALITATE
Povestea Thodex: cum ar fi dat șeful platformei de tranzacții cu criptomonede o țeapă de 2 miliarde de dolari 

Șeful platformei Thodex din Turcia e în continuare de negăsit, iar pe numele său e emis un mandat de arestare. El le-ar fi dat investitorilor o țeapă de două miliarde de dolari

Autoritățile din Turcia încearcă să dea de urma lui Faruk Fatih Ozer, șeful unei platforme de tranzacționare criptomonede, care e de negăsit. El ar fi fugit în Albania și ar fi luat cu el și banii investitorilor – nu mai puțin de două miliarde de dolari. Pe numele său a fost emis un mandat internațional de arestare.

Agenția Anadolu scrie că el ar fi fugit la scurt timp după ce platforma a fost închisă. Mii de investitori sunt acum îngrijorați că nu-și vor mai vedea vreodată banii.

Șeful Thodex, posibil furt de 2 miliarde de dolari

Unul dintre avocații care apără drepturile investitorilor arată că platforma avea, până să fie închisă, 400.000 de investitori. Mulți dintre ei, cel mai probabil, nu-și vor mai recupera banii, din moment ce nu mai au acces la conturi.

Platforma Thodex se dezvoltase extrem de mult, după ce mulți turci au decis să cumpere Bitcoin și alte criptomonede, nemaiavând încredere în economia Turciei și-n lira turcească, ce s-a depreciat accelerat. Politica lui Erdogan pare a fi una dăunătoare monedei naționale de acolo, din moment ce trei guvernatori ai băncii centrale au fost schimbați în doi ani de președintele turc.

În acest context, economia Turciei nu e văzută cu ochi buni, din moment ce Erdogan caută să controleze inclusiv politica monetară.

Bloomberg scrie și cum au fost atrași investitorii pe Thodex. Se pare că toți cei care și-au făcut un cont pentru prima dată acolo au primit Dogecoin – moneda virtuală apărută în glumă. Valoarea ei e undeva la 25 de cenți. Milioane de astfel de monede ar fi fost oferite nou-veniților.

Patru milioane de token-uri ar fi fost distribuite, spune platforma, dar mulți afirmă că n-au primit nimic.

Ce e cert, însă, e că Ozer e de negăsit și posibilul furt din banii investitorilor se ridică la două miliarde de dolari.