VIDEO Impresionant | Cum se descurcă în trafic această Tesla fără intervenția șoferului

VIDEO Impresionant | Cum se descurcă în trafic această Tesla fără intervenția șoferului

Tesla și-a creat un nume mare atunci când vine vorba de mașini electrice. Și vrea să ducă lucrurile mai departe.

Mulți constructori știu că viitorul e reprezentat de mașini electrice. Dar producătorii care sunt deja acolo de câțiva ani, așa cum e Tesla, trebuie să ducă lucrurile mai departe de atât. Constructorul american lucrează, în această perioadă, la un software cu care să-și echipezele mașinile autonome.

Iar versiunea beta arată cu adevărat impresionant.

Software-ul de condus autonom e testat în această perioadă cu câteva mii de clienți și cu angajații companiei care-s parte din program. Un nou video publicat arată cum se descurcă un model Tesla pe străzi, noaptea, fără intervenția șoferului. De menționat că la volan s-a aflat totuși o persoană, care putea interveni în caz de nevoie.

VIDEO Cum se descurcă această Tesla în trafic fără ca șoferul să intervină

După cum o să vezi în videoul de mai jos, toată deplasarea mașinii se bazează pe funcția Full Self-Driving, care presupune condusul autonom, fără intervenția șoferului. La volan se afla, totuși, o persoană, dar traseul autoturismului e ghidat doar de senzorii de ultimă generație și de tehnologiile sofisticate.

Filmarea a fost realizată noaptea și se poate vedea cum mașine știe cum să aștepte la semafor, cum să identifice ceilalți participanți la trafic, cum să citească semnele de circulație și multe altele.

După cum vezi, viteza autoturismului e limitată la 30 mph – ceea ce însemnă cam 48 km/h, adică viteza maximă permisă în interiorul localităților, potrivit legislației din România. Modelul Tesla citește absolut tot ce-i în jur și reușește nu numai să urmeze traseul indicat, dar și să evite cu succes angajarea greșită într-o intersecție nesemaforizată.

E adevărat că filmarea a fost realizată noaptea, când nivelul de trafic e redus. Dar chiar și așa, traseul e realizat în mod spectaculos.

Tesla sper să treacă curând peste versiunea beta și să implementeze acest software pe noile modele. Deocamdată, însă, se fac teste. Iar ele sunt extrem de promițătoare. E nevoie și de obținerea de autorizații speciale din partea instituțiilor abilitate pentru ca aceste mașini să poată circula pe străzi.

Șeful Tesla, Elon Musk, e optimist cu privire la tehnologia condusului autonom și crede că sistemul său va atinge nivelul 5, adică cel mai bun, chiar anul acesta.

Un astfel de sistem se va dovedi, poate, mai dificil de implementat atunci când vremea de afară nu permite. Dacă, spre exemplu, ninge abundent, iar camerele sunt acoperite de zăpadă sau noroi, atunci ele s-ar putea dezactiva automat. E clar că mai sunt pași de făcut în direcția condusului autonom, din moment ce și funcția AutoPilot mai are unele scăpări. 

Dar Tesla e de multă vreme pe drumul cel bun.

Citește și: