20 sept. 2021 | 15:25

Tesla este din nou în lumina reflectoarelor, iar de data asta nu e de bine

ACTUALITATE
Tesla este din nou în lumina reflectoarelor, iar de data asta nu e de bine

Autoritățile americane sunt de părere că Tesla nu este corectă atunci când folosește numele „Full Self Driving” sau „conducere complet autonomă”.

Tesla nu este pe cale să primească simpatie de la autoritățile de reglementare americane, deoarece lansează o tehnologie semi-autonomă. Noua șefă a Consiliului Național de Siguranță în Transporturi, Jennifer Homendy, a declarat într-un interviu pentru The Wall Street Journal că Tesla trebuie să abordeze „problemele de siguranță de bază” înainte de a extinde caracteristici precum pilotul automat și conducerea complet autonomă pe drumuri. De asemenea, aceasta nu fost încântată de faptul că Tesla testează versiunile beta pe drumurile publice.

La fel ca și alți critici, liderul CNST s-a referit și la modul în care Tesla își denumește sistemele. Eticheta „Full Self Driving” este „înșelătoare și iresponsabilă”, a spus Homendy, conducându-i pe unii la „utilizarea greșită, dar și la abuzarea” acesteia. În ciuda numelui său, pachetul actual FSD permite autonomie limitată doar în anumite situații, iar șoferii trebuie să fie pregătiți să preia controlul mașinii în orice moment. Adevărat, Tesla urmărește să dezvolte un sistem care să fie complet autonom care să poată fi incorporat în robo-taxiuri, dar pentru moment nu a prezentat o tehnologie capabilă de așa ceva.

Cât de sinceră este Tesla

Compania și șeful său Elon Musk au susținut de multă vreme că pilotul automat și prin extensie FSD este în general mai sigur decât controlul manual complet, în ciuda îngrijorărilor legate de accidentele în care a fost implicată tehnologia. Producătorul auto a argumentează că folosește testările beta din lumea reală ca o modalitate de a îmbunătăți caracteristicile semi-autonome, lucru care spune compania nu ar fi posibil într-un mediu controlat.

Comentariile lui Homendy nu vor duce neapărat la politici menite să limiteze sau să interzică tehnologia gigantului auto. Cu toate acestea, el arată că vântul care bate dinspre Casa Albă nu este neapărat unul pozitiv. Rămâne să vedem, dacă Elon și Tesla pot să ne surprindă cu un sistem care să fie mult mai sigur decât cel actual.