24 iun. 2021 | 16:15

Terenurile României, pe mâna străinilor? Legea controversată care a trecut tacit de Senat

BANI
Terenurile României, pe mâna străinilor? Legea controversată care a trecut tacit de Senat

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care permite vânzarea terenurilor către străini.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat tacit un proiect de lege controversat. E vorba de o inițiativă a unui grup de senatori PNL – printre care și ministrul Adrian Oros, USR PLUS și UDMR pentru modificarea Legii privind vânzarea terenurilor agricole 175/2020.

Cei care contestă legea susțin că această propunere nu urmărește altceva decât să îngreuneze achiziția de terenuri de către tinerii români care vor să facă agricultură și de către fermierii care desfășoară activitatea agricolă în România.

Terenurile României, vândute străinilor?

Marcel Ciolacu susținea recent, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, că prin legislația adoptată anul trecut, care a intrat în vigoare la începutul acestui an, s-a împiedicat vânzarea terenului agricol al României către străini, iar acum se încearcă din nou vânzarea pământului românesc.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, susține liderul PSD, de către 61 de deputați și senatori, printre care se numără și ministrul Agriculturii Adrian Oros.

”Un nou jaf național al coaliției de dreapta: vânzarea pământului agricol românesc! 100 de miliarde de euro – atât este valoarea terenului agricol al României. Prin legislaţia adoptată anul trecut, în acord cu legislaţia europeană, i-am împiedicat să mai vândă aceste terenuri străinilor. Pentru a proteja atât fermierii, cât şi statul român, în condiţiile în care deja 4 milioane de hectare de pământ nu mai sunt ale românilor! Ce fac ei acum?! 61 de deputaţi şi senatori ai Puterii, în frunte cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, au depus la Senat un proiect de lege prin care să se dea din nou drumul vânzării pământului românesc! Concret, dispar condiţiile privind domiciliul şi rezidenţa, dar – mai ales – dispar şi interdicţiile de înstrăinare care erau de minim 8 ani de la data cumpărării terenurilor. Asta e reforma lor!„, a arătat Marcel Ciolacu, într-o postare publicată luni, 15 martie, pe pagina sa de Facebook.

Cele mai importante prevederi

Printre cele mai importante prevederi se numără:

  • Arendașii care lucrează terenurile agricole și produc hrana nu mai sunt preemptori de rang II, ci devin de rang III.
  • În principal vor fi afectați tinerii fermieri, care devin preemptori de rang V, și nu de rang IV cum e acum în legea 175/2020.
  • Sunt eliminați definitiv din ordinea de preempțiune (preemptori de rang V) Academia de Științe Agricole – ASAS și Stațiunile de Cercetare Agricolă. (art. 4 alin.1 lit e) din Legea PSD)
  • Eliminarea obligației de a nu vinde terenul agricol achiziționat timp de 8 ani, în caz contrar impozitarea va fi de 80%
  • Eliminarea unor condiții puse la cumpărare pentru persoane fizice sau juridice, în special străini (domiciliu, reședință, desfășurarea activității agricole pe teritoriul României)

Ne mai trebuie oare alte dovezi pentru a înțelege că Adrian Oros nu este ministrul agriculturii românești, ci doar o biată unealtă a unor interese meschine?!”, se întreabă retoric Adrian Chesnoiu într-o postare pe pagina sa de Facebook.