Telenovela Brexit, încheiată: de la influențarea votului prin Facebook, la semnarea acordului post-Brexit

Telenovela Brexit, încheiată: de la influențarea votului prin Facebook, la semnarea acordului post-Brexit

După aproape cinci ani de la votul pentru părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie, Brexit-ul s-a încheiat ieri, odată cu semnarea acordului comercial al UE cu Regatul Unit. În mod previzibil, Regatul a fost cel mai mare pierzător în această afacere.

Dacă ai obosit să citești știri despre Brexit, te vei bucura să afli că orice dezbatere pe marginea acestui subiect s-a încheiat. Mai rămân luptele de stradă de la granița cu Irlanda de Nord, prețurile mai mari la o serie de produse importate în Regatul Unit și nelămuririle oamenilor dacă nu cumva au fost mințiți pentru a vota pro-Brexit fără vreun beneficiu real. 

Rezultatul votul de ieri din Parlamentul European, pe fondul tensiunilor persistente dintre Londra şi Bruxelles, nu este pus la îndoială, preşedintele Parlamentului, David Sassoli. El însuşi a salutat în cursul serii un vot pentru „cel mai ambiţios acord încheiat vreodată de UE cu o ţară terţă”.

Acest tratat „poate fi baza pe care construim o nouă relație UE-Marea Britanie care să prevadă viitorul”, a adăugat oficialul european. „Mă aștept ca textul să fie votat cel puțin cu o majoritate de trei sferturi”, a declarat social-democratul german Bernd Lange. Rezultatul final ar trebui confirmat în această dimineață la ora 9:00, ora României.

Acea etapă este însă doar o formalitate, după ce deputații europeni au dat undă verde acestui acord încheiat in extremis pe 24 decembrie și a cărui aprobare devenise urgentă. Problemele plecau de la faptul că aplicarea provizorie a textului, în vigoare de la începutul anului, expira vineri, iar Regatul Unit exclude orice prelungire.

Majoritatea eurodeputaților, precum și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinția portugheză a Consiliului UE au subliniat că regretă retragerea Marii Britanii, dar au pledat pentru votul în favoarea Acordului comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit. Aceștia au adăugat că este cea mai bună opțiune în vederea atenuării celor mai grave efecte ale retragerii și pentru a asigura integritatea pieței unice.

Stresul major legat de Brexit continuă să vizeze tensiunile de la granița Marii Britanii cu Irlanda de Nord. Din acest motiv, s-au discutat și măsurile unilaterale ale Marii Britanii care încalcă Acordul de retragere și protocolul privind Irlanda de Nord. Majoritatea vorbitorilor au susținut că acordul comercial va oferi instrumente juridice suplimentare pentru a preveni și a proteja împotriva devierii unilaterale de la obligațiile agreate de ambele părți. De acum înainte, rolul Parlamentului European va fi de a monitoriza atent îndeplinirea completă a obligațiilor de către Regatul Unit, într-un univers post-Brexit.