Tehnologia 5G îți va încărca telefonul și nu numai. Cum funcționează tehnica

Tehnologia 5G îți va încărca telefonul și nu numai. Cum funcționează tehnica

O echipă de cercetători din Georgia Tech a creat o antenă imprimată 3D care poate recolta energia electromagnetică din semnalele 5G și o poate folosi ca sursă de energie.

Cercetătorii susțin că tehnologia ar putea transforma într-o zi rețelele 5G într-o „rețea de alimentare fără fir” pentru dispozitive și senzori conectați la internet de mici dimensiuni, conform News.gatech.edu. O alternativă fascinantă, sau augmentare, pentru gadgeturile alimentate cu baterii.

Ți-ai putea încărca telefonul cu tehnologia 5G

Principala dificultate de a crea o antenă mică capabilă să recolteze suficientă putere este faptul că acestea au un câmp vizual foarte limitat.

„Am rezolvat problema abilității de a privi doar dintr-o direcție cu un sistem care are un unghi larg de acoperire”, a declarat Aline Eid, autorul principal al lucrării publicate în revista Scientific Reports, recent, într-un interviu.

De asemenea, nu contează ce direcție indică. „Cu această inovație, putem avea o antenă mare, care funcționează la frecvențe mai mari și poate primi energie din orice direcție”, a spus Jimmy Hester, consilier senior de laborator. „Este independentă de direcție, ceea ce o face mult mai practică”.

Dispozitivul funcționează deoarece Comisia Federală pentru Comunicații a autorizat rețelele 5G să concentreze energia mult mai dens, în comparație cu generațiile precedente de rețele celulare.

Echipa a creat o antenă cam de dimensiunea palmei, folosind tehnici de imprimare 3D specializate care pot recolta energie prin unde milimetrice. Nu este o cantitate uriașă de energie: doar aproximativ șase microviți stau la aproximativ 600 de metri de următorul transmițător 5G.

Dar acest lucru s-ar putea să nu conteze, având în vedere cazul de utilizare prevăzut de cercetători pentru antene. Cercetătorii susțin că invenția lor ar putea sfârși prin a înlocui „milioane sau zeci de milioane de baterii de senzori fără fir, în special pentru orașele inteligente și aplicațiile agricole inteligente”, potrivit profesorului și coautorului de la Georgia Tech, Emmanouil Tentzeris.