Tarife noi la telefonie fixă și mobilă: la ce să te aștepți când plătești factura

Tarife noi la telefonie fixă și mobilă: la ce să te aștepți când plătești factura

Tarifele la telefonie fixă și mobilă se schimbă de la 1 iulie. Iată ce trebuie să știi.

De la 1 iulie, operatorii de telefonie mobilă și fixă sunt obligați să reducă tarifele pentru terminarea apelurilor în propriile rețele. Teoretic, e o veste bună pentru clienții români. ANCOM arată că e vorba, de fapt, de stabilirea la nivel european a unor tarife maxime ăn acest sens.

Regulamentul Comisiei Europene este obligatoriu și se aplică direct, fără a necesită transpunere în legislația națională.

Tarife noi: cât vei plăti de la 1 iulie

ANCOM arată că tariful pentru terminarea apelurilor mobile va scădea cu aproape 8% față de nivelul actual, până la  0,7 eurocenți/minut, în timp ce tariful pentru terminarea apelurilor fixe va avea o scădere de aproximativ 20% față de nivelul actual, ajungând la 0,078 eurocenți/minut.

Această măsură de reglementare a fost stabilită de către Comisia Europeană prin Regulamentul Delegat (UE) 2021/654, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la dată de 22 aprilie.

Noul tarif stabilit prin Regulamentul Comisiei Europene este în scădere cu aproape 8% față de 0,76 eurocenți/minut, cât este în prezent, și va fi perceput de către toți operatorii de telefonie mobilă desemnați cu putere semnificativă pe piață serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propriile rețele publice de telefonie.

Tariful de terminare a apelurilor la puncte mobile în vigoare în acest moment în România a fost stabilit de ANCOM că medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite în statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unui model de cost LRIC pur.

Regulamentul Comisiei Europene stabilește și tarifele pentru următorii ani, ce se vor aplică și în România astfel:

  • 0,55 eurocenți/minut în perioada 1 ianuarie –  31 decembrie 2022;
  • 0,4 eurocenți/minut în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023;
  • 0,2 eurocenți/minut de la 1 ianuarie 2024.

Tariful maxim pentru terminarea apelurilor fixe

În ceea ce privește tariful maxim aplicabil pentru terminarea apelurilor fixe, acesta va fi cu aproximativ 20% mai mic față de cel actual (0,098 eurocenți/minut) care se aplică în România de la 1 noiembrie 2020. Tariful în vigoare în acest moment a fost determinat de ANCOM în urmă actualizării mai multor parametri ai modelului de calculație a costurilor de tip LRIC pur.

Regulamentul Comisiei Europene prevede o nouă scădere a tarifului maxim pentru terminarea apelurilor fixe de la 1 ianuarie 2022, când va ajunge la 0,07 eurocenți/minut.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: