05 ian. 2021 | 18:11

Țara în care se oferă credite ipotecare cu dobândă zero pe zeci de ani: cine profită

ACTUALITATE
Țara în care se oferă credite ipotecare cu dobândă zero pe zeci de ani: cine profită

Băncile sunt văzute deseori drept instituții care profită de pe urma celor care au nevoie de bani pentru achiziții mici sau mari. O bancă din această țară a decis să vină cu o propunere inedită.

O bancă din Danemarca vine cu o ofertă inedită pentru cei care sunt în căutarea unei locuințe. S-a gândit să ofere credite pentru achiziția unei locuințe cu dobândă zero. Teoretic, cât iei, atât plătești înapoi. Numai că există câteva condiții.

Oferta e valabilă doar pentru primii 20 de ani.

Credite ipotecare cu dobândă zero – oferta unei bănci din Danemarca

Înainte de a lăuda inițiativa băncii daneze, trebuie să pui totul în context: Danemarca e țara în dobânda-cheie, adică dobânda de politică monetară a băncii centrale, este negativă de câțiva ani. Instituțiile bancare, așadar, își permit mai mult spațiu de manevră.

Nordea Bank, o instituție bancară din această țară, a început să ofere credite ipotecare pe 20 de ani cu dobândă fixă zero. Dobânda-cheie fiind negativă, danezii se bucură de ceva vreme de împrumuturi ieftine. E motivul pentru care și Nordea Bank își permite astfel de oferte.

Fiind oricum o perioadă complicată, oficialii băncilor centrale evită să majoreze costul creditului și țin dobânzile-cheie jos. Potrivit unei analize efectuate de Bloomberg, nicio mare bancă centrală din Occident nu va majora dobânzile în acest an. De asemenea, Danske Bank A/S, cea mai mare bancă din Danemarca, analizează posibilitatea de a emite obligaţiuni pe 20 de ani fără dobândă.

În urmă cu câţiva ani, băncile din Danemarca au fost primele care au emis obligaţiuni pe 20 de ani cu cupon 0%, în condiţiile în care interesul investitorilor pentru zone sigure în care să îşi plaseze banii a dus la scăderea dobânzilor pe piaţa de obligaţiuni din Danemarca. Ar fi pentru prima dată când un astfel de produs revine pe piaţă.

„Cererea există”, spune Lisa Bergmann, economist şef la Nordea Kredit, care susţine că aceste obligaţiuni ar putea să genereze o cerere record, potrivit G4Media.