Țara în care hackerii au pus la pământ site-urile guvernului într-un atac de amploare. Cât de gravă e situația?

Țara în care hackerii au pus la pământ site-urile guvernului într-un atac de amploare. Cât de gravă e situația?

Un atac de tip denial-of-service (DDoS) a lovit puternic marți Belnet, furnizorul de servicii de internet (ISP) al sistemului public belgian. Prin urmare, mai multe site-uri guvernamentale ale țării au fost blocate. Afectate au fost și alte servicii.

În ultima perioadă, atacurile cibernetice s-au înmulțit semnificativ în întreaga lume. Atestă acest lucru și situația din Belgia. Site-urile guvernamentale nu au mai putut fi utilizate marți, din cauza atacului masiv asupra Belnet.

Reprezentanții furnizorului de inernet au oferit detalii despre cum s-a desfășurat atacul și cum a fost posibil ca hackerilor să le reușească lovitura.

Atacul a început marți dimineață

Potrivit acestora, atacul a început marți dimineață, la ora 11. Toate instituțiile conectate la rețeaua Belnet au fost afectate de incident. Au fost implicate aproximativ 200 de organizații, inclusiv universități, administrații publice și institute de cercetare. Aceste instituții au fost eliminate complet sau parțial de pe Internet.

Utilizatorii acestor rețele au suferit, de asemenea, consecințele acestui atac cibernetic. Aceasta înseamnă că publicul nu mai avea acces la site-urile web ale anumitor administrații studențești și nu mai avea acces la serviciile online.

Belnet și-a activat imediat procedurile de criză și a contactat Centrul pentru securitate cibernetică din Belgia (CCB) pentru a contracara atacul. De marți seară, Belnet a început să redobândească controlul și să elimine atacul. „Echipele Belnet continuă să monitorizeze situația minut cu minut”, a transmis furnizorul.

Belnet: „Faptul că autorii atacului au schimbat constant tactica a făcut şi mai dificilă neutralizarea acestuia”

„Suntem pe deplin conştienţi de impactul asupra organizaţiilor conectate la reţeaua noastră şi a utilizatorilor lor şi suntem conştienţi de faptul că acest lucru le-a perturbat profund funcţionarea. Belnet investeşte continuu în securitatea cibernetică. Cu toate acestea, atacul DDoS de ieri a fost de o asemenea amploare încât întreaga noastră reţea a fost saturată.

Faptul că autorii atacului au schimbat constant tactica a făcut şi mai dificilă neutralizarea acestuia”, a declarat miercuri Dirk Haex, Directorul Tehnic al Belnet.

„Situaţia rămâne stabilă. Cu toate acestea, rămânem vigilenţi pentru a contracara orice noi tentative de atac. Incidentele avute sunt tratate în strânsă colaborare cu clienţii afectaţi, acordând, bineînţeles, maximă prioritate acestui aspect”, au mai transmis reprezentanții Belnet.

Ce este un atac DDoS?

DDoS este un atac cibernetic care împiedică disponibilitatea unui anumit serviciu. Prin urmare, nu este o încălcare sau furt de date. „Nu există niciun semn că infractorii cibernetici s-ar fi infiltrat în vreo reţea. Toate dovezile arată că atacul a avut drept scop numai saturarea reţelei Belnet”, a declarat furnizorul de internet (ISP).

Citește și: