14 oct. 2021 | 12:50

Țara în care Fiscul caută, cu satelitul, cetățenii care și-au construit piscine și nu le-au declarat la stat

ACTUALITATE
Țara în care Fiscul caută, cu satelitul, cetățenii care și-au construit piscine și nu le-au declarat la stat

Cu toții știm faptul că luxul nu e ieftin și trebuie să scoți bani frumoși din buzunar, dacă vrei să te bucuri de condiții speciale de viață. În unele țări, însă, pe lângă faptul că trebuie să plătești pentru luxul propriu-zis, statul trebuie să-și ia și el partea de impozit cuvenită.

Așa se face că, în Franța, Fiscul a ajuns să caute oamenii care au piscine nedeclarate la stat, pentru a face rost de mai mulți bani la buget, din impozitarea acestor obiecte de lux.

Ce legătură are inteligența artificială cu Fiscul

Până aici, nimic nu pare a fi ieșit din comun, însă angajații Fiscului francez au găsit o modalitate aparte de a-i găsi pe cei care își ascund luxul de ochiul vigilent al statului. Aceștia au de gând să folosească inteligența artificială pentru a descoperi piscinele ferite de mâna legii.

Conform presei internaționale, Fiscul va începe în curând să utilizeze fotografii aeriene în procedurile de căutare a piscinelor și extinderilor pe care proprietarii caselor le-au ascuns de impozitare.

Practic, în baza imaginilor oferite din satelit, angajații din Birourile de cadastru franceze vor face comparații între datele oficiale, declarate de proprietari în documentele înaintate către autorități și ceea ce există, de fapt, pe teren.

Datele obținute vor avea o acuratețe foarte mare, iar inspectorii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze fizic, în teren, pentru a face măsurători și verificări. Acestea se vor face computerizat, datorită tehnologiei de ultimă generație, care va scuti mult timp și muncă a experților.

Mai mult decât atât, de parcă acest lucru nu era suficient, autoritățile fiscale franceze au permisiunea de a analiza toate informațiile pe care publicul larg le postează pe social media în căutarea evazioniștilor fiscali.

Prin urmare, autoritățile franceze speră să reducă dramatic tentativele de fraudare a statului și de sustragere de la plata obligațiilor către bugetul național.