27 mai 2021 | 16:15

Țara care interzice minatul de Bitcoin pentru că lasă fără curent orașe întregi: de ce rămân zonele în beznă

ACTUALITATE
Țara care interzice minatul de Bitcoin pentru că lasă fără curent orașe întregi: de ce rămân zonele în beznă

Minarea de criptomonede ca Bitcoin duce la un consum enorm de energie, e vorba de un sistem energofag. Multe rețele nu fac față.

Piața criptomonedelor a început să devină extrem de atractivă pentru investitori de toate felurile, de la cei care caută poate să se îmbogățească peste noapte până la cei care rulează investiții uriașe pe Wall Street și nu numai. Numai că, dincolo de fluctuații și volatilitate, această piață mai are o mare problemă: funcționează în baza unui sistem energofag.

Adică minarea de Bitcoin presupune un consum foarte mare de energie, iar multe rețele nu fac față la așa ceva. S-a întâmplat în Iran. Guvernul de acolo a decis să interzică minatul de Bitcoin și alte criptomonede, după întreruperile repetate de curent înregistrate în numeroase orașe din țară.

Iranul interzice minatul de Bitcoin

Interdicția Guvernului iranian a intrat deja în vigoare și este valabilă până în 22 septembrie, a afirmat premierul Rouhani. Decizia drastică a fost luată după ce zone întregi din Iran au fost lăsate fără curent electric.

Capitala Teheran și alte câteva mari orașe s-au confruntat cu întreruperi zilnice de curent în ultimele luni iar autoritățile afirmă că motivele țin de un deficit de gaze naturale, de seceta prelungită și de minarea de criptomonede. Potrivit guvernului, majoritatea energiei consumate pentru minarea de Bitcoin provine din activități ilegale, fără licență.

Iar minerii de criptomonede pot produce efecte negative și-n cazul spitalelor.  În Iran este foarte cald deja, iar consumul de energie a fost atât de mare în ultimele săptămâni încât unele spitale s-au confruntat cu dificultăți în menținerea în funcțiune a camerelor frigorifice în care sunt depozitate vaccinurile anti-Covid-19.

În ianuarie, poliția iraniană a confiscat 50.000 de computere folosite pentru minarea de bitcoin, care funcționau cu energie subvenționată de stat. Potrivit companiei energetice de stat Tavanir, minerii de bitcoin consumă 95 megawați pe oră curent ieftin subvenționat de stat. Circa 4,5% din mineritul global de bitcoin a avut loc în Iran între lunile ianuarie și aprilie, potrivit firmei de analiză a activităților blockchain Elliptic, ceee ce pune țara în top 10 mondial.

Pe primul loc e, evident, China, care are o cotă de 70% din minarea de criptomonede.