Suntem lideri europeni: cum au ajuns românii să pună bani deoparte în pandemie și câți fac asta

Suntem lideri europeni: cum au ajuns românii să pună bani deoparte în pandemie și câți fac asta

Românii nu au fost niciodată bogați și este improbabil să devină. Acesta detaliu se pare totuși că nu-i face mai iresponsabili când vine vorba de efectele economice ale pandemiei.

Conform datelor obținute printr-un studiu internațional al ING, nu mai puțin de 83% dintre români încearcă să economisească mai mulți bani pentru a se adapta la incertitudinea legată de viitor în contextul pandemiei. Valoarea cu pricina reprezintă o victorie importantă pentru țara noastră, având în vedere că media printre țările europene este de doar 66,5%.

Românii se află în fruntea clasamentului european, fiind urmați îndeaproape de polonezi (82%), turci (80%) și cehi (71%).  Punctual, proape 75% dintre români au luat decizia de a-și reduce cheltuielile, peste media europeană de 57,5%, ocupând primul loc în topul european. O atitudine similară poate fi observată și în alte țări, pe următoarele locuri aflându-se turcii (73%), polonezii (70%), italienii și spaniolii (66%).

Dintr-un punct de vedere, tot sărăcia se află în spatele acestui trend îmbucurător. Conform datelor obținute de ING, decizia conștientă de a economisi mai mulți bani este corelată și cu faptul că, la nivel european, românii (52%) se așteaptă cel mai mult să se confrunte cu dificultăți financiare, pe fondul pandemiei. La polul opus, se află olandezii (16%), luxemburghezii (20%), belgienii și germanii (23%). Dacă nu era evident, aceștia din urmă sunt mult mai relaxați financiar, motiv pentru care, nu sunt la fel de stresați în a pune bani deoparte pentru zile negre.

În ceea ce privește soluțiile pe care le-au găsit, pentru a-și crește veniturile, 40% dintre români spun că au lucrat mai multe ore la locul de muncă, acesta fiind, de asemenea, cel mai ridicat procent la nivel european. Mai mult, 37% dintre români ar fi dispuși să efectueze muncă suplimentară dacă ar avea această posibilitate.

„Ponderea foarte mare de români care încearcă să economisească (83%) și să își reducă cheltuielile (75%) este remarcabilă. La începutul pandemiei, economisirea a fost pentru mulți un lucru neintenționat, ca urmare a impunerii restricțiilor de mobilitate. După aproape un an, numărul celor care și-au propus să economisească în mod activ a crescut substanțial.

Totuși, avem încă un procent ridicat de români (33%) care nu au un plan de economisire. Deprinderea unei rutine necesită disciplina monitorizării tuturor cheltuielilor. O metodă eficientă de a economisi este de a depune 5-10% din valoarea salariului în contul de economii imediat după încasarea salariului, nu la final, când, de regulă, nu mai rămân bani. Într-o notă optimistă, economia ar putea să își revină la nivelul pre-pandemie chiar în a doua parte a anului 2021, ritmul creșterilor salariale va rămâne unul pozitiv, iar rata șomajului pare a fi deja în scădere.”, a declarat Valentin Tătaru, economist șef în cadrul ING Bank România.

La capitolul detalii tehnice legate de procesul de economisire, deși românii sunt vizibil mai preocupați de economisire, aproape 33% dintre aceștia afirmă că nu au o rutină de economisire (cea mai ridicată pondere la nivel european). Doar 27% dintre români pun bani deoparte atunci când încasează salariul, aflându-se pe ultimul loc al clasamentului european, iar 22% dintre respondenți spun că preferă să pună deoparte banii rămași la sfârșit de lună. Așteptând finalul lunii pentru depunerea economiilor, peste 17% dintre români rămân, însă, întotdeauna fără bani înainte de următorul salariu, situându-se și aici pe prima poziție.

Dintre cei care au un fond de rezervă, aproape 36% dintre respondenți spun că are o valoare mai mică decât un salariu lunar, 23% dintre aceștia că reprezintă echivalentul a unul-trei salarii și doar 14% că este echivalentul a patru-șase salarii.

Cei mai responsabili se pare că sunt tinerii. Românii cu vârste între 25 și 34 sunt cei mai interesați de economisire, iar 36% dintre aceștia au răspuns că își transferă lunar o parte din salariu în contul de economii, comportament recomandat pentru economisire. Peste 21% dintre respondenții români care au declarat că nu pot să economisească se află în grupele de vârstă 55-65 ani și peste 65 ani.

La polul opus, peste 50% dintre luxemburghezi și aproximativ 42% dintre cehi și olandezi își pun bani în contul de economii în fiecare lună, după încasarea salariului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: