Sunt 6 miliarde de dolari în joc: marea problemă a Uber cu Fiscul

Sunt 6 miliarde de dolari în joc: marea problemă a Uber cu Fiscul

Centrul Internaţional pentru Cercetare şi Responsabilitate privind Impozitul pe Venit (CICTAR) lansează o informație bombă pe piața globală de business: Uber a ocolit sistemul de impozitare pe venituri de aproximativ 6 miliarde de dolari.

Conform CICTAR, compania de sharing Uber ar fi folosit 50 de societăți comerciale fictive, din Olanda, pentru a se sustrage obligațiilor fiscale pentru plata impozitului.

CICTAR susține că, deși în 2019 Uber anunța că a suferit pierderi operaţionale de 4,5 miliarde de dolari la nivel global (excluzând Statele Unite şi China), în fapt, compania de sharing a înregistrat un venit operaţional de 5,8 miliarde de dolari.

Uber evită plata impozitelor. „Este o Ligă a Campionilor pentru evitarea impozitelor”

„Este o Ligă a Campionilor pentru evitarea impozitelor”, spune principalul analist CICTAR, Jason Ward.

Uber a dezvăluit anterior detalii despre paradisul său fiscal olandez în 2019, când și-a mutat proprietatea intelectuală din Bermuda în Olanda, dar cercetările CICTAR oferă și mai multă transparență asupra schemei care protejează veniturile Uber de impozitare.

Uber şi-a transferat proprietatea intelectuală printr-un „împrumut” de 16 miliarde de dolari de la una dintre subsidiarele sale din Singapore care, la rândul ei, deţine una dintre companiile fictive din Olanda. Prin această mutare, Uber poate evita anual taxe de un miliard de dolari, perioada întinzându-se astfel pe următorii 20 de ani.

Mai mult decât atât, raportul dezvăluie că mai multe filiale din Olanda ale Uber nu au comunicat rapoartele financiare obligatorii, în timp ce în India, Uber a plătit sub o treime din taxele impuse de ţară asupra multinaţionalelor, respectiv 6%.

„India are nevoie disperată de venituri publice” pentru a lupta împotriva pandemiei, totuși companii precum Uber sunt capabile să evite contribuția la acest efort prin scheme de evitare a impozitelor, a spus Ward pentru Business Insider.

Eforturile sofisticate ale Uber de a realiza o sarcină fiscală mică sau chiar inexistentă asupra veniturilor globale de miliarde de dolari evidențiază faptul că Guvernele lumii au o misiune dificilă în a aplica regulile fiscale pentru corporațiile bogate care își desfășoară activitatea la nivel global.

Ca răspuns ce poate preveni sau diminua pagubele unor astfel de abordări ale marilor companii, unii parlamentari din întreaga lume, inclusiv președintele american Joe Biden , au făcut lobby pentru aplicarea unui impozit minim global.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: