Suma fabuloasă pe care autoritățile o oferă pentru informații: ce au făcut hackerii DarkSide
Statele Unite au anunțat că oferă o recompensă pentru orice informație care ar putea ajuta în găsirea liderilor grupului de ransomware DarkSide.
Washingtonul a dat vina pe grupul din Rusia pentru atacul online care a forțat închiderea celei mai mari conducte de petrol din estul Statelor Unite în primăvară.
Furturile cibernetice implică pătrunderea în rețeaua unei companii sau instituții pentru a-i cripta datele, apoi solicitarea unei sume de bani, plătită de obicei prin criptomonedă în schimbul cheii digitale pentru a debloca informațiile.
„Oferind această recompensă, în valoare de 10 milioane de dolari, Statele Unite își demonstrează angajamentul de a proteja victimele ransomware din întreaga lume împotriva exploatării de către infractorii cibernetici”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.
Washington a oferit, de asemenea, o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informații care au condus la arestarea sau condamnarea în orice țară a oricărei persoane care încearcă să se alăture unui atac cu DarkSide.
Experții nu cred în eficiența recompensei
În ciuda tentației potențial provocate de sume, nu toți experții în securitate cibernetică sunt convinși că recompensele vor fi eficiente în demascarea hackerilor.
„În absența unui vânător de recompense care dorește să-i găsească, să le pună corpul inconștient într-o pungă și ulterior să-i arunce la cea mai apropiată ambasadă a SUA, mă îndoiesc că acest lucru va avea un impact mare”, a declarat John Bambenek de la Netenrich, o companie de IT și operațiuni de securitate.
„Pentru a fi corect, cu siguranță nici nu va strica”, a adăugat el.
Crimele cibernetice sunt în plină expansiune, noi date publicate în toamnă arată că 590 de milioane de dolari în plăți legate de ransomware au fost raportate autorităților americane numai în prima jumătate a anului 2021.
Cifra este, de asemenea, cu 42 la sută mai mare decât suma divulgată de instituțiile financiare pentru tot anul 2020, a concis raportul autorităților.