Planul de 30 de miliarde de euro cu care acest grup auto vrea să scrie istorie: despre ce e vorba

Planul de 30 de miliarde de euro cu care acest grup auto vrea să scrie istorie: despre ce e vorba

Stellantis e unul dintre cele mai mari grupuri auto de la nivel mondial. Pune la bătaie nu mai puțin de 30 de miliarde de euro pentru a rescrie viitorul.

Stellantis are planuri mari în electrificarea modelelor pe care le scoate pe piață. Deține mărci precum Fiat, Opel și Peugeot și multe dintre noile mașini lansate sub aceste branduri nu vor mai fi echipate cu motoare clasice pe benzină și motorină.

Planul ambițios, însă, presupune investiții uriașe. Suma se ridică la 30 de miliarde de euro.

Stellantis, pariu de 30 de miliarde de euro

Stellantis va aloca 30 miliarde euro pentru electrificarea gamei până în 2025 și toate cele 14 mărci vor avea modele electrice. Din grup fac parte mărci precum Fiat, Opel, Peugeot, Alfa Romeo, Jeep și Citroen. Grupul se va baza pe cinci uzine producătoare de baterii pentru mașini electrice în Europa și SUA.

Stellantis își prezentase deja direcția. Spunea că, în 2030, vrea ca în Europa 70% dintre mașinile pe care le va vinde să fie electrice sau hibride, iar în SUA pragul estimat este mai redus: 40%. În prezent, ponderea vehiculelor cu emisii reduse din totalul vânzărilor Stellatnis este de 14% în Europa și 4% în SUA.

Grupul s-a format în ianuarie, după fuziunea dintre Fiat Chrysler Automobiles și PSA Peugeot – Citroen, înțelegere despre care am scris pe larg AICI. 

Grupul spune că vrea ca toate cele 14 mărci să aibă pe viitor mașini electrice, iar unele să aibă autonomie de 500 – 800 km și vor exista patru platforme diferite pentru vehiculele electrice. Compania promite și o încărcare rapidă care să adauge la autonomia mașinii 32 km/minut. Stellantis spune că și-a propus să scadă costul bateriilor cu 40% între 2020 și 2024 și cu alți 20% până în 2030.

Grupul a anunțat că una dintre uzinele de baterii va fi în Italia, după ce în trecut a confirmat că va construi unele în Franța și Germania.

Opel, doar mașini electrice

Opel susține că va vinde în Europa doar mașini electrice din 2028 și va fi readus pe piață, sub formă de mașină electrică modernă, un nume de succes din trecutul mărcii: modelul Manta. Opel a vândut anul trecut în Europa aproape 500.000 de mașini, de trei ori mai puține decât acum două decenii.

Opel va lansa versiuni hibride și apoi electrice și va aduce în jurul anului 2025 o mașină electrică inspirată dintr-un model de succes de acum câteva decenii: Manta, o mașină care s-a vândut între 1970 și 1988. Șeful Opel, Michael Lohscheller, a vorbit despre Manta-e, spunând că va fi o mașină care va stârni emoții.

În prezent hibridele și electricele reprezintă sub 10% din vânzările mărcii în Europa.

De asemenea, și Ford a anunțat că din 2030 va vinde doar mașini electrice în Europa. Și nu-s singurii producători care au planuri în această direcție. Mai multe găsești AICI.