30 sept. 2021 | 15:35

Spune „adio” ecranelor de telefon crăpate: s-a creat sticla care nu se sparge

ACTUALITATE
Spune

A fost creat un nou tip de sticlă care este de cinci ori mai rezistentă decât sticla standard. Și ar putea, în sfârșit, să pună capăt ecranelor de telefon sparte.

Materialul compozit din sticlă și acril, care „oferă o combinație de rezistență și transparență”, a fost proiectat de cercetătorii de la Universitatea McGill din Montreal, Canada, scrie DailyMail.

Sticla va revoluționa viitoarele smartphone-uri

Sticla mai puternică și mai dură este inspirată de stratul interior al cojilor de moluște, numit nacru, cunoscut și sub numele de sidef, care seamănă cu un perete de cărămizi Lego întrețesute la microscală.

Deși este din sticlă, noul material are o rezistență care se aseamănă mai mult cu plasticul și nu se sparge la impact, relatează cercetătorii.

Dacă se produce și se aduce pe piață în masă, ar putea fi folosit pentru a pune capăt smartphone-urilor de ultimă generație care se sparg dintr-o simplă cădere pe gresie.

Cojile de moluște sunt alcătuite din aproximativ 95% cretă, care este foarte fragilă în forma sa pură.

Dar nacrul, care acoperă cochiliile interioare, este alcătuit din tablete microscopice care seamănă puțin cu blocurile de construcție miniaturale Lego, făcându-l extrem de puternic și dur. Este foarte flexibil, permițând carcasei să reziste la impacturi fără a se sparge.

„În mod uimitor, nacrul are rigiditatea unui material tare și durabilitatea unui material moale, oferindu-i tot ce este mai bun din ambele părți”, a declarat Allen Ehrlicher, profesor asociat la Departamentul de Bioinginerie de la Universitatea McGill.

Această structură produce o rezistență excepțională, făcând-o de trei mii de ori mai dură decât materialele care o compun.

În timp ce tehnici precum laminarea pot ajuta la consolidarea sticlei standard la telefoanele de astăzi, acestea sunt costisitoare și nu mai funcționează, odată ce suprafața este deteriorată.

Următorii pași pentru echipă sunt îmbunătățirea sticlei incasabile prin încorporarea unei tehnologii inteligente care să permită sticlei să-și schimbe proprietățile, cum ar fi culoarea, mecanica și conductivitatea.