30 dec. 2021 | 12:50

Speri că 2022 va fi un an mai bun? Ia-ți gândul: motivele pentru care, de fapt, vom trăi mai rău

ACTUALITATE
Speri că 2022 va fi un an mai bun? Ia-ți gândul: motivele pentru care, de fapt, vom trăi mai rău

Mulți ne dorim să uităm de tot ceea ce s-a întâmplat în 2020 și 2021 și sperăm că anul nou ne va aduce numai vești bune, iar evenimentele neplăcute din ultimii doi ani nu se vor repeta. Din nefericire, nu este deloc așa.

Ultimii doi ani au fost caracterizați de criza sanitară, de inflație, de scăderea puterii de cumpărare, de prețuri crescute la facturile de energie electrică și gaze naturale, dar și de scumpiri record la alimente. Ei bine, dacă sperai ca aceste realități să nu mai facă parte din cotidianul lui 2022, trebuie să primești o veste proastă.

Analiștii economici sunt foarte pesimiști

Într-o analiză realizată compania de consultanţă Frames, experții economici își exprimă puncte de vedere cât se poate de pesimiste pentru anul 2022.

La ce ar trebui să ne așteptăm? Ei bine, se pare că nivelul de trai se va degrada și mai mult în anul care stă să bată la ușă. Motivul pentru acest fapt este că se va adânci diferența dintre prețuri și salarii, cred analiștii.

Inflația își va continua și ea ritmul alert de evoluție, ceea ce înseamnă că nici în 2022 nu vom scăpa de scumpiri, iar acest lucru ne va scădea și mai mult puterea de cumpărare.

Din nefericire, veștile proaste continuă cu previziunile pentru cursul valutar. Se pare că nici aici lucrurile nu vor sta așa cum sperăm, iar românii care au de plătit chirii raportate la euro sau rate la bănci vor fi primii care vor suferi de pe urma evoluțiilor nefavorabile ale cursului euro-leu.

„Este incontestabil faptul că românii vor plăti mai mult pentru alimente, pentru celelalte bunuri şi servicii în 2022. Anticipata creştere a cursului euro peste nivelul de 5 lei şi posibila scumpire a carburanţilor vor pune, din păcate, gaz pe focul inflaţiei. Astfel că nivelul de trai va continua să se deprecieze în 2022”, arată analiza.