Singurul documentar care contează despre viața în pandemie, gratuit pe YouTube: de ce să-l vezi

Este incredibil ce poate face efortul unei comunități globale de oameni pasionați care vor să-și spună povestea. Rezultatul este Life in a Day, un documentar despre o zi din anul pandemiei în fiecare colț a lumii.

2020 a fost unul dintre cei mai dificili ani din istoria recentă a umanității. Anul pandemiei a lăsat foarte mulți oameni fără un loc de muncă, a dus la foarte multe decese și la multe probleme psihice ale căror consecințe le vom afla peste mulți ani. În același timp, în 2020 s-au împlinit 10 ani de la primul documentar initulat Life in a Day (Viața într-o zi). 

Pentru a celebra aniversarea a zece ani de la acel moment, creatorii Life in a Day, în frunte cu producătorul Ridley Scott și regizorul Kevin Macdonald s-au gândit să realizeze o continuare. Niciun moment nu era mai potrivit pentru această inițiativă nobilă decât vara lui 2020, 25 iulie.

Nu mai puțin de 324.705 clipuri filmate în aceeași zi, 25 iulie 2020, au fost trimise către realizatorii acestui documentar. Acelea au venit din 192 de țări în 65 de limbi. Rezultatul efortului titanic de a sorta acel volum incomensurabil de conținut video poate fi văzut mai sus și s-ar putea să te impresioneze, să te ajute să înțelegi de ce s-ar putea să fii mai norocos decât crezi sau, în cel mai rău caz, să conștientizezi că experiențele pe care le-ai trăit nu au fost experimentate doar de către tine.

Filmul documentar este fericit, trist, comic, dramatic și cu un mesaj cât se poate de complex. Îl poți privi ca pe o mostră de bunătate, de răutate, fericire sau de tristețe, exact ca viața noastră. Este impresionant, iar cea mai fascinantă parte a ecuației ține de faptul toate temele menționate ne unesc pe noi toți, indiferent unde trăim. Cu un pic de noroc, s-ar putea să fie un documentar care te ajută să fii un pic mai bun, măcar față de cei apropiați, dacă nu și de străini.

Are subtitrare în română, pe lângă alte câteva zeci de limbi. O poți activa pe orice dispozitiv pe care te uiți la el, de la TV la telefon.

Alexandru Puiu
08:00 09.02.2021
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video