Se va vedea la pompă și ne-ar putea costa scump, pe toți

Se va vedea la pompă și ne-ar putea costa scump, pe toți

Șoferii din întreaga lume s-ar putea confrunta cu scumpiri la carburant, în perioada următoare, din cauza evoluțiilor nefavorabile la prețul barilului de petrol.

Cele mai recente previziuni economice estimează că petrolul ar putea atinge nivelul de 100 de dolari pe baril, în timpul iernii. Mai mult decât atât, se preconizează că preţurile gazelor naturale, în prezent, în jur de 5 dolari pe MMBTU (British Therman Units – n.r.), vor atinge valori de două cifre.

Toate aceste așteptări sunt menționate în într-o analiză recent efectuată de brokerul de pieţe internaţionale XTB România, companie listată pe Bursa de la Varşovia.

Vin scumpirile

Prețurile mari la barilul de petrol se pot reflecta în scumpiri la pompă, ce vor ajunge să fie suportate de șoferii care își alimentează mașinile cu benzină sau motorină.

Majorarea prețului la petrol nu este o surpriză. În ultimul an, barilul a avut o evoluție îngrijorător de puternică. Preţurile petrolului se situează, în acest moment, în jur de 86 de dolari pe baril, în timp ce în 2020, la sfârşitul lunii octombrie, preţurile se situau sub pragul de 40 dolari pe baril.

Scumpirile care vor veni sunt destul de previzibile, dacă ținem cont de faptul că omenirea traversează, de luni bune, un puternic puseu inflaționist, care a adus majorări de preț în aproape toate sectoarele economice și la cele mai importante bunuri și servicii de larg consum. Amintim doar faptul că, în ultimul an, preţurile gazelor naturale în Europa au crescut cu 500-600%, iar preţurile cărbunelui din întreaga lume au crescut cu 100-150% în aceeaşi perioadă.

Capacităţile de stocare de gaze naturale europene sunt ocupate la aproximativ 75%. Această valoare nu stârnește îngrijorare, în condițiile în care la iarnă vom avea parte de temperaturi moderate. Însă, în cazul în care va veni gerul, stocurile s-ar putea dovedi a fi insuficiente, motiv pentru care creșterile de prețuri vor fi iminente.

Citește și: