04 mart. 2021 | 12:38

Se simte direct la buzunar: ce se întâmplă cu racordarea la energie electrică și gaz care ar trebui să fie gratis

CHESTII
Se simte direct la buzunar: ce se întâmplă cu racordarea la energie electrică și gaz care ar trebui să fie gratis

Unele evenimente care se întâmplă în țara noastră pot fi foarte bine sintetizate citându-l pe Caragiale. Mai nou, ni se potrivește maxima „gratuitatea e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire”. Iată de ce.

În baza modificărilor legislative operate în 2020, racordarea la rețelele de gaze și energie electrică este, de principiu, gratuită. Spunem „de principiu”, pentru că în practică racordarea gratuită e blocată, iar ANRE se pregătește să introducă o măsură de tip „colac de salvare”

Aceea că persoanele sau firmele care doresc să se racordeze să plătească în avans costurile cu racordarea. Banii ar urmă să fie recuperați ulterior de la firmele de distribuție în cinci ani.

Concret, românii să se poată racorda pe bani, urmând să primească „gratuitatea” peste cinci ani.

Ce se întâmplă, de fapt, cu racordarea la gaz si energie electrică?

Reprezentanțîi operatorilor rețelelor de distribuție de gaze și electricitate spun că nu mai fac față solicitărilor. Odată cu schimbarea legislației de anul trecut, consumatorii se pot racorda gratuit la rețeaua de gaze și energie electrică.

Prin urmare, solicitările au curs către operatori, care se văd în imposibilitatea de a le mai onora pe toate, deși, din punct de vedere legal, au această obligație.

Solicitările de racordare au crescut de 4 ori

„De când s-a adoptat legea, vedem o creștere de patru ori a numărului de solicitări de racordare. Suntem bucuroși să vedem că există cerere, însă trebuie să ne asigurăm că tot procesul este gestionabil: că avem cash pt investitiții, că sunt companii pe piață care pot realiza aceste lucrări și, nu în ultimul rând, că există consum (pentru că una este să fii conectat la rețea și alta este să ai capitalul necesar achiziției centralei, instalației de gaze), preocuparea fiind de a nu avea o infrastructură goală care să fie finanțată de întreaga comunitate”, a declarat seful Engie România, unul dintre cei mai puternici jucători de pe piață, citat de economica.net.

Așa stand lucrurile, persoanele interesate ar putea în viitor să solicite racordara gratuită la gaze, însă trebuie să achite în avans costurile, urmând ca banii să și-i recupereze ulterior de la operatori.

La baza acestei situații nu stă doar explozia de solicitări căreia nu ii mai fac față operatorii, ci și „incertitudinea distribuitorilor de energie și gaze că le vor fi recunoscute toate costurile de către ANRE”, spun jurnaliștii economica.net.

Pentru a clarifica această situație este așteptată ședința ANRE a Comitetului de Reglementare, unde ar urmă să se discute această problema și să se adopte măsura plății în avans și recuperării ulterioare a costurilor, fiindcă, pe baza legislației actuale, operatorii nu pot percepe astfel de costuri, deci e nevoie de o schimbare a legii în acest sens.