Se simte direct la buzunar: anunțul zilei de la ministru. Sunt vizate toate aceste salarii
Ministrul Muncii a vorbit recent despre ce se întâmplă cu sporurile alocate salariului de bază. Și presupune o schimbare majoră.
Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat că vrea ca sporurile să fie în sumă fixă. Astfel, dispare calculul de acum, cu procent din salariul de bază. Totodată, ministrul vrea o reajustare a numărului sporurilor în plată. În acest sens pregătește un proiect de lege care va modifica legea salarizării unitare a bugetarilor.
Turcan a dat două detalii despre modificările pe care le va propune, legate de plafonul sporurilor adăugate la salariul de bază al bugetarilor. E vorba despre reajustarea numărului de sporuri pe care le poate primi un angajat în sectorul public, precum și stabilirea unora dintre aceste sporuri ca sumă fixă, și nu procent din salariul de bază.
„Avem un grup de lucru pe legea salarizării care va finaliza o variantă de proiect de lege, ce va fi trimis la Parlament, care să se refere la plafonul sporurilor adăugate la salariul de bază. Proiectul va reajusta numărul de sporuri existent și cuatumul unor sporuri. Este evident că unele dintre ele pot fi acordate în sumă fixă, nu procentual din salariul de bază.”
Raluca Turcan
Nu în ultimul rând, proiectul de lege vizează refacerea ierarhiei salariilor în mediul bugetar. Astfel, în grila de bază va fi „reașezat” salariul de bază într-o ierarhie, așa cum prevedea legea inițială, care a fost distorsionată ulterior fie prin modificări legislative, fie prin decizii ale instanțelor, după cum a spus Raluca Turcan.
Ce se întâmplă cu salariul minim în România
Independent de anunțul Ralucăi Turcan, avem și vestea despre salariul minim din România. În prezent, cea mai recentă cifră oficială este de 1,4 milioane de români. Sunt români care primesc doar salariul minim pe economie.
Recent, Anca Dragu, președinta Senatului, a vorbit despre schimbarea gradului de impozitare. „Ar putea deveni realitate (impozitul zero pe salariul minim – n.r.) într-un an, cam în doi ani, după ce avem finalizat un studiu de impact și atunci când veniturile bugetare și creșterea economică permit”, a spus aceasta.