06 ian. 2021 | 15:34

Se întâmplă la pompă și toți românii trebuie să fie atenți: te vizează direct dacă ai mașină pe benzină sau motorină

CHESTII
Se întâmplă la pompă și toți românii trebuie să fie atenți: te vizează direct dacă ai mașină pe benzină sau motorină

Preţul petrolului este la cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni. Care este motivul și cum te afectează în mod direct dacă ai mașină.

Preţul petrolului a urcat miercuri la cel mai ridicat nivel din februarie 2020, după ce Arabia Saudită a fost de acord să-şi reducă producţia mai mult decât se estima, chiar dacă luni grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători, precum Rusia, nu a reuşit să ajungă la un compromis, transmite Reuters, citat de Economica.net.

Trebuie să fii atent dacă ai mașină. Creșterea prețului petrolului te afectează în mod direct

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna martie a urcat cu aproape 1%, la 54,09 dolari, cel mai ridicat nivel din 6 februarie 2020. Acest lucru vine după ce marţi a înregistrat o creştere cu 4,9%.

Mai mult, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol “light sweet crude” cu livrare în luna februarie a urcat la 50,24 dolari, de asemenea cel mai ridicat nivel din 26 februarie 2020, apoi a scăzut sub 50 de dolari. Marţi, cotaţia barilului de petrol a crescut cu 4,6%.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator global de ţiţei, a fost de acord după discuţiile din cadrul OPEC+, să facă reduceri suplimentare voluntare ale producţiei, de un milion de barili pe petrol pe zi în februarie şi martie.

În condiţiile extinderii pandemiei de coronavirus şi înăspririi restricţiilor, cererea de ţiţei scade, iar producătorii încearcă să sprijine preţurile prin reducerea producţiei. Rusia şi Kazahstanul îşi vor majora producţia cu 75.000 de barili pe petrol pe zi în februarie şi 75.000 bpd în martie, conform negocierilor dintre Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători.

De asemenea, luni, ministrul Energiei din Arabia Saudită, prinţul Abdulaziz bin Salman, a declarat că OPEC+ ar trebui să dea dovadă de prudenţă, în pofida unui context în general optimist de pe piaţă, întrucât cererea pentru combustibili rămâne fragilă şi este posibil să apară noi tulpini de coronavirus.