25 ian. 2021 | 16:59

Se întâmplă la bancomate în România: toți cei care au card și cont bancar trebui să afle

CHESTII
Se întâmplă la bancomate în România: toți cei care au card și cont bancar trebui să afle

Cu siguranță, în ultimul an, și ție ți s-au schimbat anumite obiceiuri. Când vine vorba de contul bancar, e bine să știi ce schimbări au apărut.

Studiul „Digitali­zarea sistemului bancar în percepţia românilor” arată o creştere a gradului de digitaliza­re comparativ cu anii trecuţi. Această tendință, după cum ai sesizat până acum, a fost ac­celerată şi de măsurile de protecţie adoptate în perioada pandemiei.

Totuși, chiar dacă numărul românilor care retrag numerar de la bancomate a scăzut rămâne, totuși, la peste 60%, după cum notează ZF. Când vine vorba de credite, 16% din români au un credit de nevoi personale, 11% au un credit imobiliar în derulare, iar 36% deţin un card de credit, adică un card clasic de cumpărături). Nu în ultimul rând, 7% dintre respondenţi au un overdraft.

Tendința de retragere a banilor se reflectă și în cum vor românii să interacționeze cu banca. Dacă ar face un depozit bancar, trei sferturi dintre clienți preferă interacțiunea directă cu funcționarul bancar (78%). Doar 14% o preferă pe cea online. Restul fie nu țin cont, fie nu sunt interesați.

Merită însă amintit aici că pandemia i-a determinat pe români să econmisească în depozite. Acestea au crescut cu 15%, anual. E o creștere de 3-4% peste nivelul de dinainte de pandemie.  Soldul depozitelor este cifrat la 410 miliarde lei, potrivit datelor la luna noiembrie 2020.

Cum vor românii să economisească, dacă ar avea bani?

Dacă ar dispune de o sumă mare de bani și ar dori să economisească, 28% dintre români i-ar investi în educația proprie sau a membrilor familiei. Apoi, 23% din respondenți ar depune banii la bancă, 16% ar avea inițiative antreprenoriale și 10% ar cumpăra valută, restul fiind utilizați în diverse scopuri. Doar 9% din respondenți ar ține banii în casă.

Nu în ultimul rând, două treimi din economiile populației și companiilor sunt realizate în moneda națională, restul economiilor fiind constituite în valută. Numărul deponenților la instituțiile de credit participante FGDB (Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare) se cifrează la 14,9 milioane, din care 13,8 milioane reprezintă deponenți persoane fizice, la finele trimestrului trei al anului trecut. Un deponent care are depozite la mai multe bănci este luat în evidenţă în statistică de mai multe ori. Garantarea e limitată la 100.000 de euro.