Se dau bani pentru cei care fac primul copil, dar nu în România: așa încurajezi natalitatea
Serbia a adoptat o lege pentru cei care fac primul copil. Guvernul sârb va plăti suma de 2.500 de euro pentru nașterea primului copil, a anunțat serviciul de presă al cabinetului de miniștri al țării.
Legea spune că, în conformitate cu modificările Legii privind sprijinul financiar al familiilor cu copii, aprobată în ședința de guvern, plata pentru primul copil va crește de la o sută de mii de dinari la trei sute de mii dinari. Adică de la 850 euro la 2.500 euro.
Legea care încurajează natalitatea intră în vigoare la 1 ianuarie 2022.
Bani pentru primul copil, în Serbia
Mai mult, tinerii părinți vor putea folosi dreptul la asistență de la stat pentru cumpărarea unei locuințe finite sau a unei locuințe în construcție. Acest drept poate fi exercitat de mama unui copil născut nu mai devreme de 1 ianuarie 2022. Singura condiție este ca aceasta să fie cetățean al Serbiei și să dobândească pentru prima dată o casă familială sau un apartament în Serbia.
De asemenea, tatăl copilului va fi eligibil pentru toate aceste plăți doar în cazul decesului mamei copilului. Anterior, președintele sârb Aleksandar Vucic a spus că valoarea plăților atât de la stat, cât și de la municipalități ar fi de aproximativ patru mii de euro.
Conform legii existente, zece mii de dinari (85 de euro) pe lună sunt plătiți pentru al doilea copil, pentru o perioadă de doi ani. De asemenea, pentru al treilea copil sunt plătiți 12 mii de dinari (102 euro) timp de zece ani, iar pentru al patrulea copil – 18 mii de dinari (153 de euro) timp de zece ani.
Și acestea, plățile pentru nașterea celui de-al doilea, al treilea și următorii copii vor fi, de asemenea, majorate după 1 ianuarie 2022, promite guvernul sârb.
Recordul negativ de natalitate, cel mai mic în 160 de ani: suntem mai puțini și nu ne mai înmulțim
La nivel european, în țările cele mai dezvoltate, se nasc cei mai puțini copii. Aceasta este realitatea din ultimul deceniu, dar trendul a început în urmă cu mai mult timp și nu pare să stagneze. Mai mult decât atât, situația se agravează.
În 2020, numărul anual de nașteri din Italia a fost la cel mai mic nivel de la unificarea țării, în 1861. Practic, în peninsulă s-au născut cei mai puțini copii în 12 luni din ultimii 160 de ani. Trendul descendent a început în urmă cu 12 ani și a continuat să scadă în fiecare an, de atunci și până în prezent. Anunțul îngrijorător pe marginea acestui subiect a fost făcut de Institutul Național de Statistică de la Roma (ISTAT).