27 aug. 2021 | 17:50

Se dau bani de la stat pentru elevi: ce se întâmplă cu bursele, ce vor copiii

ACTUALITATE
Se dau bani de la stat pentru elevi: ce se întâmplă cu bursele, ce vor copiii

Începând de anul viitor, bursele pentru elevii români vor fi majorate. Același lucru se va întâmpla și cu bursele sociale. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Din semestrul al doilea al anului școlar 2021-2022, elevii din țara noastră ar putea primi burse de merit și burse sociale mai consistente.

Câți bani vor primi elevii 

Concret, Ministerul Educaţiei a propus 500 de lei pentru bursa de merit, acum în valoare de 100 de lei. La rândul lor, elevii au solicitat ca aceasa să fie de 300 de lei.

-Pentru bursa de merit, care este acum 100 de lei la nivel de cuantum minim, propunerea este ca aceasta să fie diferenţiată – de Merit I şi de Merit II: 200 de lei, de la 100 de lei, bursa de Merit I şi de 250 de lei bursa de Merit II.

-Bursa de studiu ar urma să fie 150 de lei.

De asemenea, bursa de ajutor social ar urma și ea să fie majorată, de la un cuantum minim de 100 de lei la 200 de lei. Această sumă este destinată elevilor cu boli cronice sau orfani de ambii părinţi, care sunt înscriși la unitățile de învățământ și se acordă sub formă de ajutor, astfel încât cei mici să fie sprijiniți să își continue studiile.

Totuși, elevii care vor să beneficieze de burse de merit și de studiu, trebuie să știe că trebuie să mai îndeplinească o condiție. Potrivit ministrului Educației, elevii nu vor trebui să aibă mai mult de 10 absențe nemotivate pe semestru. În caz contrar, deși îndeplineasc celelalte criterii, nu vor primi sumele alocate pentru ei de la stat.

Guvernul își dorește ca astfel să descurajeze absenteismul și fenomenul abandonului școlar, ambele fiind o problemă majoră pentru sistemul nostru de învățământ.

Mai există și alte probleme. De exemplu, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBC), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) solicită ca burselor elevilor să fie calculate în baza unui procent din salariul minim pe economie.

Aceștia susțin că procentul ar trebui să fie cuprins între 5 și 20% din cuantumul salariului minim pe economie.

Care sunt argumentele acestei solicitări?

„Guvernul României a publicat propunerea de hotărâre de Guvern pentru stabilirea cuantumului minim al burselor şcolare în anul şcolar 2021-2022. Toate bursele elevilor rămân stabilite la 100 de lei, chiar dacă acestea sunt acordate în diferite circumstanţe şi îndeplinesc diferite roluri.

Bursa socială, bursa de merit, bursa de performanţă şi bursa de studiu sunt acordate în circumstanţe diferite, dorind să corespundă unor nevoi diferite. Este necesară o cuantificare diferită a burselor pentru ca fiecare să poată avea impactul dorit. Considerăm fundamentală stabilirea acestora în funcţie de salariul minim pe economie, cu cuantumuri diferite în funcţie de tipul de bursă.

Bursele bazate pe un procent din salariul minim pe economie vor fi adecvate situaţiei economice curente a ţării şi vor reuşi să îşi îndeplinească scopurile mult mai eficient decât cele acordate în prezent. Mai mult, este necesară diferenţierea cuantumurilor minime în funcţie de tipul de bursă.

Considerăm faptul că bursa socială, care se adresează elevilor ce fac parte din grupuri aflate la risc de abandon şcolar, nu poate avea acelaşi cuantum cu bursa de merit, de care beneficiază toţi elevii ce au media generală peste 8.5, având în vedere faptul că acestea corespund unor nevoi diferite”, afirmă reprezentanţii acestor asociaţii.