Se dau bani de la stat: acești români beneficiază de ajutor, chiar dacă au un job

Se dau bani de la stat: acești români beneficiază de ajutor, chiar dacă au un job

Pentru a încuraja încadrarea în câmpul muncii a asistaților social, autoritățile au decis să nu le taie acestora venitul minim garantat, nici după ce își găsesc un job. Astfel, speră factorii de decizie, oamenii vor fi mai motivați să lucreze și vor avea resurse financiare suficiente pentru a ieși din sărăcie.

Potrivit celor mai recente informații transmise de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, persoanele care primesc ajutorul social şi se angajează pentru o perioadă de cel puţin 2 ani primesc venitul minim garantat timp de încă 6 luni după începerea activităţii în muncă, conform prevederilor cuprinse în OUG nr. 101/2021.

Ce trebuie să știe românii

Persoanele în cauză trebuie să știe că persoanele beneficiare de ajutor social de la stat, dar care sunt apte de muncă, au obligativitatea prezentării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în vederea identificării unui loc de muncă în baza pregătirii profesionale.

În cazul în care se refuză prezentarea la agențiile de forță de muncă, se va considera că persoana în cauză respinge șansa de a se angaja, prin urmare acest gest va conduce la încetarea ajutorului social şi posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni.

Pentru a identifica o persoană aptă de muncă, autoritățile urmăresc dacă acea persoană îndeplinește următoarele criterii: are vârsta cuprinsă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare; nu urmează o formă de învăţământ cursuri de zi prevăzută de lege; are starea de sănătate şi capacitatea fizică şi psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci.

ANOFM transmite că serviciile de ocupare vor menţine mai strâns legătura cu beneficiarii de ajutor social în vederea găsirii şi aplicării măsurilor de stimulare a ocupării persoanelor aparţinând acestei categorii cu acces mai dificil pe piaţa muncii, precum şi cu unităţile administrativ-teritoriale în ale căror baze de date sunt aceste persoane.

Citește și: