Schimbări mari la Revolut: toți clienții din România trebuie să știe noile reguli
Romanii care au carduri Revolut au început să primească de la companie solicitări de a oferi anumite date fiscale. Mai exact, posesorilor de carduri Revolut din țara noastră li s-a cerut să îşi înscrie codul şi datele de reşedinţă fiscală în aplicaţia instituției financiare.
“În calitate de instituție financiară, Revolut are obligația de a raporta informații despre conturile deținute de clienții noștri direct către autoritățile fiscale guvernamentale.
Tot ce trebuie să faci este să deschizi aplicația Revolut, să accesezi ecranul principal și să apeși pe placa ce îți solicită să trimiți informațiile fiscale lipsă.
Dacă ai primit acest e-mail, înseamnă că avem nevoie de codul tău fiscal sau de informații despre reședința ta fiscală. În general, ești considerat rezident fiscal în țările în care plătești taxe sau ești prezent în mod fizic timp de cel puțin șase luni pe an”, spune una dintre solicitările trimis de Revolut clienţilor săi.
Această solicitare vine în contextul în care Revolut a primit licență bancară în România. În baza celor două tratate : CRS (Standard Comun de Raportare) şi FATCA (Legea conformității fiscale a conturilor străine) către Trezoreria Statelor Unite și Agenția de Administrare Fiscală a Statelor Unite („IRS”), Revolut trebuie să raporteze acum acest tip de informații despre clienții săi, către statele care au aderat la cele două tratate.
„Raportările despre codul şi reşedinţa fiscală, eventual tranzacţiile efectuate în 2021 în diverse ţări participante la cele două tratate sunt raportate în a doua parte a anului 2022, după încheierea bilanţurilor, urmând ca eventualele verificări să fie făcute de Ministerul de Finanţe din ţara de rezidenţă fiscală abia din 2023”, conform economica.net.
Prin urmare, clienții Revolut trebui să introducă CNP-ul în câmpul aferent codului fiscal, dacă sunt persoane fizice.
Dacă s-au înregistrat ca persoane juridice, în locul CNP-ului trebuie introdus CUI-ul firmei.
Conturile de Revolut nu pot fi executate silit mai ușor
Din acest punct de vedere, nu au apărut modificări. Pentru a fi executat silit un cont de Revolut, deci pentru a se pune poprire pe el, trebuie să se obțină o decizie definitivă locală de executare a contului.
Următorul pas este ca decizia respectivă să fie recunoscută de instanţele de judecată din ţara în care clientul Revolut are deschis contul (Marea Britanie sau Lituania pentru cei care au optat pentru transferul contului într-o ţară din UE după Brexit).
În cele din urmă, pentru a se ajunge la poprirea unui cont Revolut, trebuie ca Ministerul Justiţiei din ţara de origine a contului să trimită decizia de executare la ANAF, în România.
Prin urmare, posesorii de carduri Revolut trebuie să știe că, deși procedura este oarecum greoaie, nu vor scăpa în cele din urmă de achitarea creanțelor pe care au evitat să le plătească, sau au fost în imposibilitatea de a o face.
Practic, în România nu există niciun fel de card care să nu poată fi executat silit, indiferent de procedura care trebuie urmată de autoritățile fiscale sau de alți debitori.
Revolut are peste un milion de utilizatori în România
În 2020, Revolut a depășit pragul de un milion de utilizatori in țara noastră. Cea mai mare creștere a numărului de utilizatori din România pentru Revolut a venit însă în a doua jumătate a anului 2019, atunci când a fost raportată o creștere de 400% a numărului de utilizatori români.
Și la nivel global Revolut se poate mândri cu un portofoliu impresionant de clienți (peste 10 milioane de utilizatori folosesc Revolut).