27 mai 2021 | 12:50

Schimbare uriașă pentru acești români. Ce se întâmplă cu vechimea în muncă pentru cei care prestează sub această formă

ACTUALITATE
Schimbare uriașă pentru acești români. Ce se întâmplă cu vechimea în muncă pentru cei care prestează sub această formă

Potrivit unui proiect legislativ pregătit de autorități, persoanelor care prestează muncă  în calitate de persoană fizică autorizată (PFA), le va fi recunoscută vechimea în muncă sau în specialitate, după caz.

Documentul a fost analizat de profit.ro și arată că, în actuala legislație, persoanele care prestează muncă sub formă de PFA, nu beneficiază de vechime în muncă pe perioada desfășurării activității sub această formă.

Prin urmare, modificarea legislativă care se pregătește acum vizează ca persoanele înregistrate ca PFA să aibă vechime în muncă în această perioadă.

”Ideea conform căreia doar o activitate prestată în baza unui contract de muncă poate fi considerată vechime în muncă este, în 2021, o idee caducă, care nu corespunde foarte bine cu realitatea economică în care trăim. Nu există niciun argument și niciun motiv pentru care să menținem această discriminare față de persoanele fizice autorizate. Dimpotrivă, statul trebuie să îi susțină și să îi încurajeze pe toți cetățenii care doresc să lucreze, fie că este vorba de muncă prin contract sau ca liber profesioniști, întrucât ambele categorii cotizează la bugetul de stat”, arată autorii proiectului.

„Activitățile economice desfășurate de persoana fizică ca PFA constituie vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate”, prevede noul proiect legislativ.

De asemenea, vechimea în muncă și, după caz, vechimea în specialitate, este considerată perioada în care PFA a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Proiectul de lege are o importanță deosebită și un impact semnificativ asupra pieței muncii din România, în contextul în care 22,6% din populația activă a României lucrează pe cont propriu sau ca lucrători familiali neremunerați.

Și statul va avea de câștigat de pe urma acestui proiect

Pe lângă beneficiile directe aduse persoanelor fizice autorizate, ar putea avea de câștoigat și statul, spun inițiatorii proiectului, care sunt de părere că persoanele tinere și competente vor avea o șansă în plus să se poată angaja în sistemul public. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că, în eventualitatea în care au activat ca PFA, li se va recunoaște vechimea în muncă atunci când vor candida pentru un job la stat, lucru ce în prezent nu este posibil, iar aceste persoane sunt, astfel, dezavantajate.