25 apr. 2021 | 10:42

Schimbarea majoră pentru românii care stau la bloc. Decizia care se lasă cu amenzi uriașe

ACTUALITATE
Schimbarea majoră pentru românii care stau la bloc. Decizia care se lasă cu amenzi uriașe

Guvernul se pregătește să interzică închirierea sau cedarea sub formă de comodat a imobilelor încadrate în clasa de risc seismic 1. Guvernul își dorește o îmbunătățire a clădirilor cu risc seismic, motiv pentru care va consolida în următorii șase ani, jumătate dintre imobilele consolidate în ultimele două decenii.

Până la cel târziu 1 ianuarie 2023, primarii, directorii de școli și șefii spitalelor, policlinicilor și dispensarelor sunt obligați să dispună demararea expertizării tehnice a tuturor imobilelor construite înainte de 1978 care se află în patrimoniul instituțiilor pe care le conduc.

Dacă nu se vor conforma acestei dispoziții, aceștia riscă amenzi substanțiale de până la 50.000 de lei.

De asemenea, până la 1 iunie 2024, trebuie finalizate expertizele tehnice în vederea încadrării imobilelor în clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție. Proiectul de lege face referire la clădirile cu peste 3 etaje și cel puțin 10 apartamente, construite înainte de 1978.

Sursa citată precizează că aceste obligații erau deja prevăzute pentru anul acesta, pentru primari și directori de școli, într-un act normativ din 2019, care, însă, prevedea pentru neconformare amenzi mult mai mici.

Primarului îi revine obligația de a identifica clădirile cu risc seismic

Primarului îi revine obligația de a identifica clădirile cu risc seismic, dar și de a notifica proprietarii, conform Profit.ro. Aceștia din urmă au la dispoziție 2 ani să expertizeze structura de rezistență a clădirii, sau, în caz contrar riscă o amendă de până la 10.000 de lei.

În cazul în care imobilele experizate intră în clasele de risc seismic 1 sau 2, atunci proprietarii pot apela la un nou program guvernamental multinanual pentru consolidare. Noul proiect prevede că proprietarii persoane fizice care vor beneficia de fonduri nerambursabile de la stat nu își pot vinde locuințele consolidate în decurs de 25 de ani fără a restitui statului integral suma investită.

În cazul proprietarilor de spații publice care beneficiază de fonduri de la stat, se aplică o restricție de 10 ani. Persoanele fizice vor beneficia de subvenție gratuită, în timp ce entitățile juridice vor primi sprijinul sub formă de ajutor de stat.

Fondurile necesare pentru finanțarea cheltuielilor privind mutarea persoanelor evacuate în și din locuințele de necesitate și, după caz, plata chiriei pe perioada execuției lucrărilor de intervenții se vor asigura din bugetele locale. De asemenea, primăriile trebuie să asigure spațiile necesare depozitării, în condiții de siguranță și cu asigurarea accesului proprietarilor, a bunurilor materiale care nu pot fi mutate în locuințele de necesitate.

Proiectul mai prevede și înființarea Comisiei Naționale, responsabilă pentru avizarea tehnică a soluțiilor de intervenție asupra clădirilor cu risc seismic.