19 mart. 2021 | 11:34

Schimbare majoră de preț: șoferii cu mașini pe benzină și motorină trebuie să fie atenți la pompă

ACTUALITATE
Schimbare majoră de preț: șoferii cu mașini pe benzină și motorină trebuie să fie atenți la pompă

În 2020, prețurile la benzină și motorină au scăzut foarte mult. Doar că 2021 a venit cu o creștere considerabilă, aproape de nivelul de dinainte de pandemie. Acum mai vedem o schimbare.

Pe 18 martie, preţurile petrolului au scăzut cu 7%. Poate că procentual nu pare mult, dar este cel mai mare declin zilnic consemnat din vara trecută. Scăderea a venit pe fondul temerilor tot mai mari provocate de creşterea cazurilor de Covid-19 în Europa şi de aprecierea dolarului american.

Mai multe ţări mari din Europa au fost nevoite să reintre în carantină din cauza creşterii numărului cazurilor de Covid-19, în timp ce programele de vaccinare au încetinit din cauza îngrijorărilor legate de efectele secundare ale vaccinului produs de compania AstraZeneca, care este distribuit pe scară largă în Europa, conform News.ro. Declinul preţurilor nu a afectat doar petrolul, ci şi preţurile pentru păcură și benzină, care au coborât cu peste 5%.

„Situaţia din Europa a scăpat de sub control aproape complet. Carantinele din Polonia şi Italia lovesc în centrul scenariului de redresare a cererii şi al tezei care a alimentat creşterea preţurilor.”
John Kilduff, partener la firma Again Capital din New York

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 4,72 de dolari, sau cu 6,9%, şi au închis la 63,28 dolari pe baril. Cotaţia petrolului West Texas International (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a coborât cu 4,6 dolari, sau cu 7,1%, la 60 de dolari pe baril. Ambele contracte au scăzut cu peste 11% începând din 8 martie. Seria de scăderi din ultimele cinci zile este cea mai lungă pentru petrolul WTI după februarie 2020, iar pentru petrolul Brent după septembrie 2020.

Cum se vede din România fluctuațiile pentru benzină și motorină

O analiză Eurostat arată că, la începutul lui 2021, prețurile medii naționale ale carburanților retail în România au fost constant sub media europeană, fiind inferioare cu circa 25% la benzină și aproximativ 16% în cazul motorinei.

Nivelul prețurilor la pompă înregistrat în prezent este comparabil cu cel de dinainte de izbucnirea pandemiei. Concret, în perioada 8-24 februarie 2021, cotația petrolului Brent a variat în intervalul 60-65 de dolari/baril, în timp ce media prețurilor la pompă s-a situat în intervalele 5,05-5,26 lei litru pentru benzină și 5,06-5,27 Iei litru în cazul motorinei.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele