20 dec. 2021 | 14:35

Românul care a inventat becul de laborator: cine a fost, de fapt, Nicolae Teclu

ACTUALITATE
Românul care a inventat becul de laborator: cine a fost, de fapt, Nicolae Teclu

Am avut, de-a lungul istoriei, numeroși români inventatori, care au pus bazele în multe domenii. Au creat lucruri fără de care, probabil, istoria omenirii ar fi arătat cu totul altfel. Iată cine a fost Nicolae Teclu.

Printre acești români îl putem aminti și pe Nicolae Teclu (născut la 18 octombrie 1839, în Brașov și decedat în iulie 1916, în Viena, Austria) care a fost un chimist român de renume internațional, membru al Academiei Române din 1879. A fost un susținător al ideii de eliberare națională a românilor din Transilvania.

Nicolae Teclu a creat becul arzător Teclu

Inițial, a studiat ingineria și arhitectura, iar apoi chimia. Ulterior și-a continuat cariera devenind profesor de chimie generală și chimie analitică la Viena. A avut o contribuție substanțială la dezvoltarea chimiei mondiale. Unul dintre subiectele cercetate de el a fost flacăra, realizând un arzător (bec) performant, ce a păstrat numele de Bec (arzător) Teclu.

Instrumentul realizat de savantul român este şi astăzi folosit în toate laboratoarele de chimie din lume. Numele său este purtat astăzi de peste 15 licee cu profil de chimie din toată ţara. Din păcate, însă, niciunul nu este la Braşov, oraşul său natal.

Luna aceasta s-au împlinit 105 ani de la moartea sa, în 13 iulie 1916.

Nicolae Teclu a realizat multe lucruri remarcabile, dar invenţia cea mai celebră a braşoveanului rămâne becul de laborator, cu reglare a curentului de aer şi gaz, care-i poartă numele.

În 1898, la Congresul Internaţional de Chimie de la Viena a susţinut o comunicare despre construcţia şi calităţile arzătorului. Apoi, doi ani mai târziu, invenţia a fost brevetată în Austria şi realizată de firma vieneză W.J. Rohrbeck’s Nachtolger şi, la Leipzig, de către firma Franz Hugershoff.

“Becul Teclu” este folosit şi astăzi în toate laboratoarele din lume şi este asemănător cu becul Bunsen, dar reglarea admisiei se face cu un obturator conic. În felul acesta, se obţine un amestec mai bun al aerului cu gazul şi o temperatură mai înaltă. Arzătorul Teclu, numit şi becul Teclu, este folosit în toate laboratoarele de chimie din întreaga lume într-o variantă îmbunătăţită.

Nicolae Teclu rămâne unul dintre primii chimiști români care s-au făcut cunoscuți și sunt recunoscuți la nivel internațional. Este Cavaler al Ordinului Franz Joseph și a primit Medalia „Bene Merenti” (aprilie 1905).