06 sept. 2021 | 11:50

Românii sunt revoltați de prețurile uriașe la energie. Ce se întâmplă pe piață, de fapt

ACTUALITATE
Românii sunt revoltați de prețurile uriașe la energie. Ce se întâmplă pe piață, de fapt

Numeroși consumatori casnici de energie electrică se plâng de prețurile mult prea mari ale facturilor. Puțini consumatori știu însă ceea ce se întâmplă pe piața mare, aceea a clienților business.

„Marii producători de energie electrică au și licență de furnizare și au oferte de vânzare direct către consumatorii industriali cu consum mic sau mediu. Prețurile sunt mai mari decât ce plătesc consumatorii casnici furnizorilor lor, dar este adevărat că furnizarea directă la consumator nu este business-ul lor principal”, realtează economica.net, într-o analiză recent efectuată pe piața de energie de la noi din țară.

De exemplu, Hidroelectica are pentru consumatorii industriali oferta-tip Business Verde. Prețul de furnizare al energiei electrice – doar energia activă, este de 450 de lei/MWh (la consumatorii casnici este de 250 de lei), preț fix pentru un contract pe un an de zile. Oferta a fost actualizată în data de 7 iulie.

Astfel, clienții business finali, racordați la rețeaua de joasă tensiune ajung să plătească, dacă acceptă această ofertă, între 856 de lei/MWh, preț final cu toate tarifele de rețea și TVA, pentru clienții din zona Muntenia Sud și 915 lei/MWh, preț cu TVA, pentru clienții din zona Olteniei.

Experții în energie consideră că urmează noi valuri de scumpiri, atât pe piața energiei electrice, cât și a gazului. Consumatorii casnici vor suporta prețuri mai mari până la finele anului.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că creşterea cotaţiilor pentru energie electrică sau gaze natural pe bursele internaţionale va afecta consumatorul casnic sau non-casnic din România, însă doar parţial, în funcţie de contractele pe care aceştia le-au încheiat cu furnizorii, dar şi de contractele pe care furnizorii la rândul lor le au încheiate, conform News.ro.

Totuși, spune ministrul Energiei, nu vorbim de dublarea costurilor facturilor.

În opinia ministrului Energiei, ne confruntăm cu ”un efect post-pandemic” când vorbim de creșterea semnificativă a prețului la utilități. „Referitor la preţul consumatorului casnic român, acum s-au încheiat contracte, anul trecut, s-au încheiat contracte pe un an, pe doi ani de zile, în piaţa liberalizată, încă începând de anul trecut.