Românii sunt otrăviți: care este orașul important din România de care trebuie să te ferești
Aerul din jurul capitalei devine din ce în ce mai toxic. Din păcate, situația nu pare că se va schimba în curând.
Locuitorii din zona Chiajna sau la marginea Bucureștiului au respirat un aer otrăvit, în această vară. La pachet cu aerul a venit și mirosul cumplit.
Conform lui Cornel Zainea, fost deputat USR, „toți cei care locuiesc în zona Chiajna au avut parte de o vară cu un aer infect. Atât de infect, că senzorul Uradmonitor a arătat o medie zilnică de 0.16 ppm pentru H2S (hidrogen sulfurat), de 16 ori mai mare decât limita care ar fi permisă de lege. Dar tragedia e că am avut și valori de 59 de ori mai mari decât ar permite legea!”
Specialiștii definesc H2S-ul ca un gaz lichefiat, incolor, otrăvitor, foarte toxic, coroziv, inflamabil, cu un miros foarte ofensiv.
Ce măsuri iau autoritățile
Deși în iulie 2020 a fost adoptată legea nr.123/2020 lipsesc normele de aplicare, iar Ministerul Mediului nu pare prea grăbit. De un an de zile lucrurile bat pasul pe loc, asta în timp ce oamenii sunt „gazați”.
Conform aceluiași fost deputat, „în Canada de exemplu, iau foarte în serios subiectul. Aceștia sunt încurajați să contacteze Ministerul Mediului atunci când miroase a H2S. În România autoritățile nu fac nimic, pentru că nu au nimic de pierdut dacă nu fac nimic. Lumea în continuare merge la vot, își plătește taxele, se obișnuiește și cu mirosul la o adică. Primarul din Chiajna, Mircea Minea, cel care a oferit cu generozitate către Iridex terenul pe care s-au depozitat zeci de ani gunoaiele Bucureștiului, este de mulți ani în partidul ALDE, cel care a avut mai mereu Ministerul Mediului. Nu a făcut nimic pentru ca viața oamenilor să devină mai bună, ba chiar a ignorat total subiectul.”
În concluzie, lucrurile sunt absolut tragice pentru cei care sunt nevoiți fie să lucreze sau să locuiască în acea zonă metropolitană și din păcate nu se întrevede vreo schimbare în viitorul apropiat. Singura opțiune este ca fiecare dintre noi să înceapă să conștientizeze impactul pe care astfel de substanțe îl pot avea asupra noastră și a mediului înconjurător.