Românii și încălzirea globală: ai fi uimit câți cred în schimbările climatice, comparativ cu alte ”mituri”
Românii sunt predispuși să creadă în conspirații, au o problemă majoră cu vaccinarea și ai fi uimit cât de activi sunt în grupurile online despre ”Pământul plat”. Când vine însă vorba de încălzirea globală și schimbările climatice, realitatea pare să fie un pic diferită.
Spre surprinderea cercetătorilor, nouă din zece români sunt de părere că schimbările climatice reprezintă o problemă reală cu care se confruntă planeta noastră. Aceasta este concluzia unei analize realizate de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), împreună cu IRES.
Românii și schimbările climatice
Cercetătorii din spatele celui mai nou sondaj pe marginea acestui subiect nu au fost foarte uimiți de percepția românilor față de problemele planetei. Nu de alta, dar rezultatele din acest an ale analizei sunt destul de similare cu concluziile din anii trecuți. Nu mai puțin de 89% dintre conaționalii noștrii sunt preocupați de încălzirea globală și de efectele pe care le area aceasta asupra societății și a unui număr foarte mare de domenii de activitate.
„Fenomenele naturale extreme cauzate de schimbările climatice se numără printre riscurile de care majoritatea românilor se teme cel mai mult. Astfel, îngrijorările din acest an sunt legate de: furtunile violente (32%, +3 pp. faţă de 2020), valurile de căldură (20%, +6 pp.), topirea gheţarilor (10%, -5 pp.), incendiile de vegetaţie (7%), seceta (7%), inundaţiile (7%)”, susţin autorii studiului.
Punctual, în privința temerilor românilor, pe primele locuri sunt riscurile de furtună și valurile de căldură. În contextul în care furtunile sunt din ce în ce mai prezente pe teritoriul țării noastre, mai ales pe timpul verii, oamenii au început să-și facă mult mai des polițe de asigurare. Realitatea cruntă a condițiilor meteorologice de la noi se reflectă și în dosarele de daună deschise pe acest tip de asigurări. În 2020, ca urmare a furtunilor, au fost deschise 4.491 dosare de daună, în creştere cu 32% faţă de 2019 şi au fost plătite despăgubiri de peste 13,3 milioane lei, conform datelor colectate la nivelul membrilor UNSAR.
„Schimbările climatice intensifică severitatea anumitor fenomene meteorologice. Considerăm că, printr-o informare mai bună a populaţiei şi prin eforturi susţinute, putem avea o societate mai pregătită în faţa acestor riscuri. Poliţele de asigurare sunt un instrument adecvat de protecţie în faţa pierderilor financiare, însă prevenţia şi sustenabilitatea devin, în egală măsură, priorităţi pentru întreaga noastră societate”, a precizat Adrian Marin, Preşedinte UNSAR.