22 oct. 2021 | 12:56

Românii s-au săturat de scumpirile la facturi: câțiva au găsit soluția despre care nimeni nu vorbește

ACTUALITATE
Românii s-au săturat de scumpirile la facturi: câțiva au găsit soluția despre care nimeni nu vorbește

Cu toții ne-am săturat să vedem cum, de la o lună la alta, costul facturilor la energie crește exponențial. În timp ce majoritatea acceptăm resemnați realitatea dureroasă pentru bugetul nostru, câțiva conaționali au găsit o soluție ingenioasă de a scăpa de facturile uriașe.

Practic, aceștia își vor produce singuri energia electrică pentru ca România să își poată îndeplini obiectivele anului 2030 ale politicii europene “Fit for 55”.

„Prosumatorul este «clie­n­tul final care deţine instalaţii de producere a energiei electrice, in­clusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este pro­du­cerea energiei electrice, care consumă şi care poate stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidenţială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în acelaşi sistem de distribuţie închis, cu condiţia ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse rege­nerabile, aceste activităţi să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primar㻓, conform ANRE.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se așteaptă la o creștere explozivă a numărului de persoane fizice care vor recurge la această metodă.

Cifrele ANRE indică faptul că această tendință este în creștere

Pentru România anului 2030, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei estimează că vom avea 500.000 de prosumatori cu instalații de cel puțin 4 kW fiecare.

“Extinderea pe scara largă a instalării de capacități de producere a E-SRE de către consumatori individuali (min. 500.000 consumatori până în 2030 cu minim 4 kW instalați/consumator). Funcție de evoluția prețului energiei electrice se poate evalua necesitatea stimulării de instalare a acestor capacități de producere a E-SRE prin promovare acestora, printr-o schemă de ajutor de stat pentru un total minim 2000 MW”, susțin reprezentanții ANRE.

Prin comparație cu nivelul din prezent, evoluția acestei tendințe în următorii ani este cu adevărat impresionantă. Cifrele oficiale, furnizate de vicepreședintele ANRE arată că, la finalul lui iunie, erau înregistrați la nivel national 9.000 de prosumatori.

De asemenea, există și alte “câteva mii” care sunt acum în procedura de obținere a certificatului de prosumator, deci în curând și aceștia se vor adăuga celor 9.000. În acest moment, mai arată datele oficialului ANRE, capacitatea totală din instalațiile prosumatorilor este de 70 MW.