Românii muncesc degeaba: câți rămân săraci, după fiecare salariu, comparativ cu Europa

Românii muncesc degeaba: câți rămân săraci, după fiecare salariu, comparativ cu Europa

În condiții ideale, accesul la un salariu ar trebui să elimine posibilitatea de sărăcie extremă. Din păcate, foarte mulți români se află în această situație.

Nimic nu este mai trist decât să mergi la muncă o lună de zile, să iei salariul, doar pentru a-ți da seama că nu-ți permiți mare lucru la final. Mai mult decât atât, nu-ți permiți lucrurile cu adevărat necesare, fundamentale unei existențe civilizate. De vacanțe, nici nu mai vorbesc. Din păcate, foarte mulți români se află în această situație.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că în România numărul oamenilor care muncesc, dar care se află în situaţie de sărăcie este dublu faţă de media europeană. Ea s-a arătat din nou îngrijorată de numărul mare de angajaţi – aproximativ 1,2 milioane – care primesc salarii mici în sistemul privat, potrivit News.ro.

„Dacă media europeană a sărăciei în muncă este aproximativ 8,2%, în România sărăcia în muncă şi prin muncă este de 15% ceea ce înseamnă că sunt foarte mulţi care muncesc de dimineaţă până seară şi nu le ajung banii şi atunci nici cei care se află în sistem de asistenţă socială nu sunt impulsionaţi să iasă din asistenţa socială şi să intre în muncă”, a declarat Raluca Turcan, marţi seară, într-o intervenție televizată la Digi 24.

O mare parte a problemei pleacă de la salariile din mediul privat și de la numărul foarte mare de oameni care trăiesc din salariul minim pe economie. Aproximativ 1,2 milioane de români se află în această situație.

Pe de o parte, Guvernul ameliorează o parte din problemă prin finanțarea programului de șomaj tehnic din cauza pandemiei de coronavirus. Pe de altă parte, doar 55.000 de angajați din domenii afectate de criza sanitară se bucură de acest efort la nivel național, efortul financiar din spate ridicându-se la 84 de milioane de lei.

„Trăgând o linie, din momentul declanşării stării de urgenţă, am salvat aproximativ 1,2 milioane de locuri de muncă prin şomajul tehnic. Acestora li se adaugă şomerii indemnizaţi care sunt în sistemul de şomaj”, a concluzionat ministrul.