România, victima depopulării: românii pleacă, nu se mai întorc, alții nu se mai nasc. De ce nu o să aibă cine să-ți plătească pensia
De câteva decenii, două lucruri se întâmplă în România, populația îmbătrânește, natalitatea scade, iar acest trend îngrijorător nu face decât să se acutizeze. Un nou set de proiecții pesimiste ne atrage atenția asupra momentului în care s-ar putea să nu mai fie cine să-ți plătească pensia.
România se află într-o situație foarte problematică, atunci când vine vorba de populație. Foarte mulți tineri pleacă din țară și își fac o familie în străinătate sau aleg să-și crească copiii acolo. Mai mult decât atât, cei care rămân, amână foarte mult să facă un copil și rareori fac doi. În consecință, populația îmbătrânește și, inevitabil, scade, după cum atrage atenția și profesorul universitar Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române într-un studiu disponibil aici.
Punctual, cercetătorul a atras atenția asupra unor date foarte triste legate de declinul populației din București și din toate celelalte județe ale țării. În opinia sa, conform datelor analizate, numărul locuitorilor din Capitală va fi cu 25% mai mic până în 2050.
Dincolo de București, județele cu declin mai redus, sub 15%, sunt fie județe mai dezvoltate, unele care generează o migrație internă, fie județe, nu multe, în care dimensiunea scăderii naturale este mai moderată, prin natalitate și mortalitate încă neafectate la cotele cele mai mari.
România, victima depopulării: azi în București, mâine în toată țara
„Depopularea ar urma să capete dimensiuni dramatice, iar principalele caracteristici ale populației în anul 2050 – natalitate, mortalitate, creștere naturală și totală, conturează parametri de ne-sustenabilitate și depopularea s-ar accentua. Depopularea masivă este aproape generală. Județul Ilfov urmează a fi singurul în care populația ar urma să crească.”, atrage atenția cercetătorul.
Pe de altă parte, excepția de la regulă, Ilfov, nu este una reală. Oamenii se duc din București în localitățile limitrofe datorită locuințelor mai ieftine și, eventual, a aerului mai curat, dar lucrează tot în capitală.
În timp ce în Capitală declinul ar ajunge la aproape un sfert din populația actuală, va exista totuși o excepție. Județul Iași ar urma să-și păstreze dimensiunea actuală a populației. În toate celelalte județe, populația ar urma să scadă considerabil.
”Declinul ar urma să aibă proporții dramatice în județele din sudul țării dar nu numai. Județele cu declin mai redus, sub 15 la sută, sunt fie județe mai dezvoltate și care atrag migrație internă, fie județe, nu multe, in care dimensiunea scăderii naturale este mai moderată, prin natalitate și mortalitate încă neafectate la cotele cele mai mari”, concluzionează profesorul universitar.